Chlebíčky: Tradiční česká lahůdka může být i zdravá

 Recepty 
10. listopadu 2018 13:16 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na chlebíček lze dát prakticky cokoliv Shutterstock
Dobrota, bez jaké si to dnes neumíme ani představit, nemusí být jen nezdravou kalorickou bombou. Chlebíčky mohou být i zdravým doplňkem jídelníčku nebo dokonce jeho hlavní součástí. Stačí jen zvolit ty správné suroviny.

Mnoho zeleniny, bylinek, semen i ořechů dokáže i z tak nezdravého pokrmu, jakým tradiční chlebíček bezpochyby je, vytvořit blahodárné jídlo. Začít ale musíme již u samotného pečiva. Klasická bílá bageta rozhodně není tou správnou volbou. My vám nyní povíme, jak si připravit a ochutnat něco lepšího.

Chlebíčková historie

Francouzi jsou přesvědčeni o tom, že průkopníkem chlebíčkové módy je sám Napoleon. Je o něm známo, že byl neustále v obrovském shonu a nikdy neměl čas se pořádně najíst. A tak se místo denních hlavních pokrmů odbýval namazaným chlebem, který každý den obměňoval, a údajně si potrpěl na bohatou oblohu.

Naopak Britové mají o chlebíčcích své vlastní mínění. Francouzská historka se jim sice líbí, ale nepovažují ji za pravdivou: dle nich je jednoznačným předchůdcem chlebíčků sendvič. A vzhledem k faktu, že lord Sandwich pochází z Anglie, nepochybují Angličané o tom, že by chlebíčky nepatřily právě do jejich kraje.

I když ani lord Sandwich si ho nechystal sám – byl údajně tak náruživým karbaníkem, že se nezvládal v danou hodinu dostavit do jídelny na oběd či večeři. A tak vždy, když přišel hlad, zaúkoloval své sloužící, aby mu přinesli kus chleba s masem. Pokud bychom tuto historku považovali jako start chlebíčkové historie, pak se ocitáme v 18. století.

Tradiční český

Nicméně za nejvíce pravděpodobnou lze považovat naši vlastní chlebíčkovou historii. Lahůdkář Jan Paukert totiž vymyslel stejné chlebíčky, jaké známe dnes. Tento legendární pražský lahůdkář je skutečně sám autorem předchůdců dnešních chlebíčků – připravoval občerstvení na výstavy pro svého kamaráda, malíře Jana Skramlíka. A ten si postěžoval, že jednohubky na večírcích jsou příliš malé a nezasytí jej. Jan Paukert pro něj začal nejprve mazat větší veky a nakonec je začal zdobit a podávat jako obrovské jednohubky. Staly se z nich záhy chlebíčky, jak je známe dnes.

Nutričně vyvážený

Někteří dávají na chlebíček obyčejné máslo, jiní pomazánkové anebo třeba vlašský salát. Tedy pokud hovoříme o těch tradičních variantách, jež nejsou pro tělo příliš přátelské. Chlebíček však můžeme namazat i avokádovým krémem, pomazánkou z červené papriky a kešu ořechů nebo rozemletou směsí semínek spojenou kvalitním za studena lisovaným olejem.

Možností je nespočet, stačí jen zapojit fantazii. Ozdobit chlebíček můžeme doma vyrobeným sýrem či vlastní vypěstovanou zeleninou nebo bylinami. Takový chlebíček pak bude nejen netradiční potěchou pro oko, ale i perfektní výživou pro naše tělo.

Vyzkoušejte pomazánku z avokáda

Přísady:

  • 1 avokádo
  • 1 smetanový sýr (lučina)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku. Podáváme s čerstvými lístky bazalky. A k domácímu chlebíčku s avokádovou pomazánkou si dejte poctivé domácí pivo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod