Náhlé zadýchávání a slabost se nevyplácí podceňovat. Příčin může být hned několik

 Zdraví 
03. prosince 2018 07:16 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nepodceňujte náhlé zadýchávání a navštivte lékaře co nejdříve Shutterstock
Jen málokdo se rád ocitá v péči lékařů. Přesto při určitých obtížích není radno návštěvu odkládat. Máme důležité informace o zadýchávání, které mohou zachránit i váš život.

Je běžné, že při námaze se zadýcháme. Každý máme mez někde jinde. Záleží to na trénovanosti a okolnostech. Ale někdy si člověk uvědomí, že se mez jeho výkonnosti prudce snížila. Přidají se třeba i další nezvyklé pocity. Pak je třeba neotálet a vyhledat lékaře. Příčin může být více, ale jsou vážné.

Nemocné srdce

Za i relativně prudkým nástupem obtíží v podobě zadýchávání stojí nemocné srdce. Buď došlo k srdeční nedostatečnosti. Krev neproudí v dostatečné míře a tím pádem nedochází k potřebnému okysličování krve. Výkonnost výrazně klesá, člověk není schopen pohybu, zrychleně dýchá ve snaze dosáhnout saturace kyslíkem. Konkrétních příčin může být celá řada a vždy musí diagnózu určit lékař a stanovit náležitý postup léčby. V mnoha případech se dá vhodných léčebným zásahem pacientovi pomoci.

Nemocné ledviny

Jiným důvodem zadýchávání a potíží, které jsou vlastně identické jako v předchozím případě, mohou být nemocné ledviny. Když nefungují řádně, tak se může v těle hromadit voda. Nahromaděná voda může v tom horším případě tlačit na srdce a vyvolat příznaky, které se shodují s příznaky nemocného srdce. V tomto případě lze pomoci buď léky nebo v horším případě i drobným chirurgickým zákrokem, při němž se odsaje nahromaděná tekutina. Následná úprava léčby ledvin pak pomůže předejít obdobným problémům do budoucna. Více informací o nemocech ledvin získáte třeba v článku zde.

Nemocné plíce

Na vině bývá také často chronická obstrukční plicní nemoc, zkráceně nazývaná CHOPN. Dochází k ní vlivem nezdravého životního stylu, zejména kouření v kombinaci s genetickými a jinými předpoklady. Dochází k degradaci plicní tkáně a nefunguje přenos kyslíku z vnějšího prostředí do krve. Nemoc není vyléčitelná, ale lékaři umí postup nemoci zpomalit, takže lze žít i relativně plnohodnotný život. V posledních fázích pak musí být pacient připojen na kyslík. Odklad léčby ale vývoji nemoci rozhodně nepomůže.

Ve všech případech platí, že se návštěva lékaře vyplatí a čím dřív k ní dojde, tím lepší naděje na léčbu a v mnoha případech i uzdravení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?