Jak na zkažený žaludek po svátcích. Máme pro vás pár tipů

 Zdraví 
26. prosince 2018 09:03 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Bylinky byste měli mít vždy po ruce Shutterstock
Přemíra sladkostí a těžkých jídel nevede k dobrým výsledkům. Pokud se již nevyhnete příčinám, víte jak odstranit následky? Máme dobrá doporučení.

Následky vánočního a novoročního hodování bývají velmi neblahé. Je jisté, že nejjednodušší je jíst tak, aby nic takového nenastalo. Ale když už jste to v jídle či pití přehnali, přece existuje několik osvědčených způsobů, jak se dát zase dohromady.

Bylinné čaje

V první řadě musíte přestat jíst a zahájit čajovou léčbu. Velmi vhodný je čaj mátový, který uklidňuje zažívání, hodí se při všemožných žaludečních, střevních i žlučníkových potížích. Pijte ho klidně několikrát denně. Je chutný a osvěžující, dobře ho snáší i děti.

Když není po ruce mátový čaj, doporučujeme pít i silnější černý čaj. Raději bez cukru, ale pokud máte dojem, že vám sladký nápoj udělá dobře, čaj si oslaďte. To se hodí zejména při kocovině, kdy tělo potřebuje rychlé sacharidy.

Další osvědčenou variantou je zázvor. Stačí malý kousek nastrouhat a přelít vroucí vodou. Můžete jemně dosladit medem a zázrak proti nevolnosti je na světě. Výborné jsou i další bylinky, zejména pelyněk. Můžete také využít některé kombinace, které jsou už v obchodech na tyto problémy namíchané.

Pravá cola

Obzvlášť lidé, kteří mají problém pít bylinky, ocení možnost dostat pravou colu dobře vychlazenou po lžičkách. Týká se to zejména malých dětí a opravdu – tento nápoj v malém množství dokáže také žaludek zklidnit. Neřeší se tím ale průjmy a další potíže. Je opravdu jen na rozhoupaný žaludek. Vedle následků z přemíry jídla se hodí i při nevolnosti cestovní a nevolnostech vyvolaných nemocí.

Dejte si pauzu

Nic neprospěje zažívání lépe, než když ho přestanete chvíli zatěžovat. Buď nejezte alespoň jeden den vůbec a pijte jen bylinky a jiné čaje, nebo si naordinujte dietu, která bude spočívat jen v kousku suchého pečiva, trošce uvařené rýže s mrkví nebo v troše brambor. Dieta by měla trvat minimálně jeden den, ale lépe i tři dny. Během té doby by se mělo zažívání samo upravit. Pokud se tak nestane, je vhodné buď navštívit lékaře nebo použít některé preparáty.

Léky

Zejména na průjmy či na žlučníkové potíže je třeba použít různé preparáty. Některé předepisuje lékař. Buď míváte potíže opakovaně a pak máte doma již léky připravené a víte, jak je užívat. Některé léky jsou volně prodejné a s jejich užíváním vám poradí v lékárně. Léky proti průjmu fungují na různém principu. Nejméně agresivní je živočišné uhlí. To má schopnost na sebe navázat ve střevě různé látky, a tak je neutralizovat. Jiné preparáty působí jako střevní dezinfekce.

Příkladem může být endiaron. Ale pozor, je sice volně prodejný, ale určitě ho nesmíte užívat jinak, než jak je uvedeno v návodu. A potom jsou léky, které zpomalují průchod potravy střevem. Příkladem může být imodium. V případě jakékoli nejasnosti je vždycky lepší se poradit s lékařem nebo alespoň lékárníkem. Také mějte na paměti, že léky mají i své vedlejší účinky a mohou poškodit naše zdraví, jak se dočtete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod