Léky mohou poškodit naše zdraví. Na co si dát velký pozor?

 Zdraví 
30. listopadu 2017 07:44 / Bronislava Silná
  2
📷
1 fotografie v galerii
Léky spolu chemicky reagují a ohrožují naše zdraví Shutterstock
Stále častěji čteme informace o tom, jak léky mohou poškodit naše zdraví. Přinášíme vám několik zásad, které mohou výrazným způsobem ovlivnit vaše zdraví.

Jak se vyhnout lékovým interakcím?

Léky jen když je to nutné

První zásadou každého rozumného člověka by mělo být, že užívat léky je vhodné až ve chvíli, kdy selžou všechny ostatní cesty, případně když se jedná o zdravotní stav tak závažný a akutní, že jiná cesta neexistuje.

Typickým příkladem je horečka. Jde o projev organismu, který se brání infekci. Protože nám vadí, vezmeme si lék, ale tím jednak bráníme ozdravnému procesu, ale navíc zatěžujeme tělo zbytečně chemickými sloučeninami, které poškozují játra či ledviny.

Dalším typickým příkladem, o kterém jsme již psali dříve, je třeba užívání léků na vysoký krevní tlak, aniž se vyzkoušela cesta úpravy životosprávy a zhubnutí, která přináší zdravotní benefity, zatímco léky na tlak nadměrně zatěžují vaše tělo. Také si prospějete, pokud si najdete obvodního lékaře, který vám nebude předepisovat antibiotika na nachlazení.

Pozor na různé názvy a stejnou účinnou látku

Dalším velkým problémem je, že existuje mnoho léků s různými názvy, které mají naprosto stejnou účinnou látku. Typickým zástupcem může být trojice Paralen, Panadol, Coldrex. Zatímco první dva mají název alespoň podobný, třetí se jmenuje úplně jinak. Přitom všechny obsahují paracetamol. Jestliže ale užijete v těsném časovém sledu dva nebo dokonce tři tyto léky, dostanete do sebe dávku, která začíná poškozovat játra. Jestliže v této „léčbě“ pokračujete delší dobu, dostanete se patrně na příjem do nemocnice pro jaterní selhání a pak dost možná i do krematoria.

Vždy si proto čtěte složení užívaných léků. Nemusíte rozumět chemii, ale můžete zjistit, zda není účinná látka stejná.

Čtěte příbalové letáky

Příbalové letáky nejsou právě záživným čtením. Přesto se vyplatí je prostudovat a informace z nich brát vážně. Pokud se tam objeví informace, která se vám nezdá, konzultujte svoje otázky s lékárníkem a hlavně s lékařem, který vám léky předepsal. Pokud nejste spokojeni s jeho odpovědí, vyhledejte jiného odborníka. Řada nemocných se až po létech dozvěděla, že užívala nevhodné léky a poškodila si tak zdraví.

Berte vážně doporučení o dietních omezeních

Obvykle vám v lékárně sdělí, kdy máte prášky užívat a zda to má být před jídlem nebo po něm. Některé léky se dokonce musí užívat v průběhu jídla. Nepodceňujte tyto informace, ale zapište si je a dodržujte. Podáním léků v nevhodnou chvíli si buď poškodíte zdraví, nebo omezíte účinek podávaného léku. Mezi obzvlášť nebezpečné patří kombinace např. statinů s citrusy, některých antibiotik s alkoholem či mléčnými výrobky a mnohé další kombinace. Za všechny ještě zmíním kombinaci vitaminu K s léky na ředění krve.

Pozor na bylinky

Přestože často doporučujeme využívání bylin při léčbě, je třeba si uvědomit, že i byliny obsahují velmi účinné látky, které mohou interagovat s léčivy, které předepsal lékař. Zajímejte se proto o účinky vámi užívaných bylin i po stránce kombinace jejich působení s léčivy. Výrazným příkladem může být třezalka tečkovaná, která zvyšuje aktivitu jaterních enzymů, což vede k rychlému odbourávání různých léčiv. Ta nemohou fungovat a může dojít třeba i k úmrtí. Typické je také selhání antikoncepce při pití třezalkového čaje. Ginkgo biloba zase ředí krev a zvyšuje tak riziko krvácení, jestliže je současně podáván lék na ředění krve.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008