Melounová semínka: Superpotravina s úžasnými účinky

 Zdraví 
29. listopadu 2017 10:17 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Melounová semínka obsahují řadu důležitých vitaminů, včetně železa Shutterstock
Vyhazujete nebo vyplivujete melounová semínka? Pak vězte, že se zbavujete takzvané superpotraviny. Semínka z melounu totiž obsahují celu řadu látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví.

Melouny milujeme především v letním období, protože obsahují hodně vody, navíc skvěle chutnají. Kdo ale nemá rád jejich semínka a dokonce je i vyhazuje, tak se doslova připravuje o pravý poklad. Ukrývají v sobě cenné minerály jako například draslík, hořčík, železo, sodík a měď a vitaminy skupiny B. Navíc železo obsažené v semenech je tělem lépe vstřebáváno, pokud je konzumujete společně s dužinou. Ta obsahuje nemalé množství vitaminu C, který je potřeba právě pro správné vstřebávání železa. Melounová semena nemusíte pojídat syrová. Existuje totiž celá řada způsobů, jak s nimi můžete dál naložit.

Čaj na cukrovku a ledviny

Připravte si čas z čerstvých melounových semen. Čtyři lžíce semínek podrťte a zalijte dvěma litry vařící vody. Nechejte 10 - 15 minut louhovat, poté čaj sceďte a popíjejte. Popíjení odvaru pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, je vhodný také pro čištění ledvin i jako prevence proti ledvinovým kamenům. Má rovněž mírně projímavé účinky. Doporučuje se pít ho tři dny po sobě, pak si dát den přestávku a postup zopakovat.

Na srdce i krevní tlak

Odvarem z melounových semínek můžete hodně prospět vašemu srdci. Obsahují totiž velké množství hořčíku, který srdci hodně pomáhá. Doslova zázraky dokážou i s krevním tlakem, díky argininu, což je aminokyselina, kterou si lidské tělo neumí za určitých podmínek samo vytvořit. Arginin pomáhá nejen regulovat krevní tlak, ale také obnovuje pružnost cév a snižuje riziko aterosklerózy.

Proti únavě a vyčerpání

Tušili jste, že melounová semínka jsou bohatá i na vitaminy skupiny B? Pak vězte, že jich v sobě ukrývají hned několik, a to například vitamin B1, B3, B6 a kyselinu pantothenovou. Všechny tyto látky jsou důležité pro správné fungování metabolismu. Hlavně vitamin B3 přispívá k normální činnosti nervové soustavy a také ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Pro pleť bez vrásek

Melounová semínka obsahují velké množství antioxidantů, které přispívají v boji proti vráskám. Proto, chcete-li si udržet zdravou a krásnou pleť bez vrásek, popíjejte čaj z melounových semínek pravidelně.

Lepší trávení

Semínka melounu jsou plná vlákniny, která je nezbytná pro správné fungování střev. Aby semínka střevy jen neprošla a byla dokonale využita, je potřeba je předem alespoň podrtit a ideálně i povařit výše zmíněným způsobem a pak vypít.

Lék na opary

Semínka z melounu by určitě neměli vyhazovat ti, co trpí na opary. Díky lysinu, který obsahují, totiž urychlují hojení oparů. Více o tématu, jak vyléčit opar, jsme psali zde. Mimo to pomáhají i posilovat kosti, tkáně a budovat svaly.

Pražená semínka místo ořechů

Ze semínek si nemusíte připravovat jen čaj, ale můžete je „křupat“ třeba u televize nebo při víně. Suchá melounová semena dejte do misky, zakápněte je olivovým olejem a lehce osolte. Potom je navrstvěte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 stupňů do té doby, než jsou křupavá. Obvykle to bývá tak 10 - 15 minut. Pokud je upražíte bez soli, můžete je přidat například do některého vašeho oblíbeného sladkého dezertu místo ořechů, nebo je přidejte do müsli.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?