Kortikoidy, lék nebo skutečná hrozba a jed pro tělo?

 Zdraví 
26. února 2018 07:11 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kortikoidy jsou často předepisovány ve chvíli, kdy běžná léčba nestačí Shutterstock
Kortikoidy pomáhají tam, kde jiná léčba nestačí. Zároveň se však většina lidí obává jejich vedlejších účinků. Jsou rizika, která přináší léčba kortikoidy, opravdu tak veliká?

Kortikoidy jsou syntetické kopie kortikosteroidů, což jsou hormony, které se vytvářejí v kůře nadledvinek. S těmito léky se setkáváme při léčbě prakticky všech závažných zdravotních stavů, kde ostatní léky nezabírají. Používají se k léčbě chronických zánětlivých nemocí, jako je ekzém, revma, alergická rýma nebo astma. Přesto se jich řada lidí tolik obává. Proč? Existují dvě základní skupiny kortikoidů, které se svými účinky výrazně liší.

Lokální léčba je neškodná

Lokálně podávané kortikoidy nejčastěji usnadňují život alergikům či astmatikům. Pomocí nosního spreje nebo inhalátoru se látka dopraví přesně tam, kde je potřeba, tedy na nosní nebo plicní sliznici. Podrážděná tkáň se zahojí, její obranyschopnost se zlepší a hlavně, zastaví se postup zánětu. Když si je pacient aplikuje lokálně (u astmatu nebo u alergické rýmy pomocí inhalátorů), může je užívat bez obav nepřetržitě. Pokud se objeví vedlejší účinky, nebývají většinou nijak dramatické. U léků, které si aplikuje do nosu, to může být podrážděná nosní sliznice, případně lehké krvácení z nosu, které ale není příliš časté.

Pozor na injekce a léky

Druhým typem kortikoidů jsou injekce a tablety, které se používají pro celkovou léčbu. Pomáhají například revmatikům, nemocným s roztroušenou sklerózou nebo Crohnovou chorobou. Jsou to silné léky, které ovlivňují metabolismus v celém těle – a v tom je zrada.

Možná rizika

  • zpomalení růstu u dětí 
  • menší pevnost kostí 
  • úbytek svalů
  • ztenčení kůže a její větší křehkost
  • větší ochlupení
  • větší riziko rozvoje cukrovky
  • snížení imunity
  • vysoký krevní tlak
  • přírůstek na váze
  • šedý a zelený zákal
  • změny psychického stavu (změny nálad, agresivita, deprese apod.)

Jde však skutečně jenom o možné komplikace, které se u drtivé většiny lidí ani nemusí nikdy projevit. Navíc u léků nové generace je přitom riziko vzniku nežádoucích účinků nižší než u těch starších. Pokud lékař uvažuje o této systémové léčbě, musí zvážit její přínos i rizika pro konkrétního pacienta.

U kůže je to jinak

Lékaři používají lokálně působící kortikoidy i u atopického ekzému. Velice účinně léčí zanícenou pokožku. Není však vhodné používat je příliš dlouho. Mohou vyvolat ztenčení kůže a její větší křehkost. Navíc, když bude plocha ošetřované kůže příliš velká, stoupá riziko, že se projeví i vedlejší účinky vstřebaných kortikoidů. Pacient by je proto měl užívat pouze na vyřešení akutního zánětu. Po léčbě je třeba nahradit je krémy nebo emulzemi, které pomáhají obnovit kožní bariéru. U méně závažných problémů můžete vyzkoušet tzv. přírodní kortikoidy, jako je například lékořicový olej nebo houbu reishi, která mimo jiné pomáhá i při rakovině. Více o jejich účincích jsme psali zde.

Kortikofobie

Jedná se o nepřiměřenou obavu z užívání kortikoidů, která mnohdy vede až k odmítání této léčby a tím může docházet nevědomky k sebepoškozování pacienta. Příčinou kortikofobie je totiž zejména špatná informovanost a obavy z nežádoucích vedlejších účinků, které ale ve skutečnosti u dnešních moderních kortikoidních léků nejsou až natolik dramatické ani závažné. Jediným způsobem, jak zabránit dalšímu šíření kortikofobie, je lepší informovanost pacienta a pochopení problematiky kortikoidové léčby. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve