Jak poznat nastupující Alzheimerovu chorobu

 Zdraví 
23. února 2018 07:44 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zmatenost a neschopnost řešit běžné úkoly. To jsou první příznaky. Shutterstock
Různé druhy neurodegenerativních nemocí jsou velkým strašákem dneška. Jak rozeznat Alzheimera od běžných výpadků paměti? Máme zajímavé informace.

Vyšší průměrný věk a překotný životní styl. To jsou dva faktory, které vedou k výskytu různých chorob, které mají společného jmenovatele v podobě poruch paměti a mozkových funkcí obecně. Samozřejmě ale platí, že ne každé zapomenutí nás musí děsit. Je pravdou, že člověk vyššího věku nebo pod velkou zátěží má problémy se soustředěním a někdy mu trvá déle, než si vybaví jméno či odpověď na určitou otázku. Alzheimerova choroba se ale projevuje ještě jinak.

Příznaky

Důležitými příznaky Alzheimerovy choroby není jen zapomínání, ale mnohem častěji hlubší dezorientace. Člověk, u něhož se začíná nemoc projevovat má sníženou schopnost soustředění. V jeho řeči se objevuje stále méně a méně slov a občas nahradí slovo slovem docela nevhodným. Zpočátku může jít o komické situace, ale okolí nemocného by tyto příznaky nemělo brát na lehkou váhu.

Dalším typickým projevem je ztráta orientace v prostoru a čase. Člověk pak bloudí i na místech, která dříve dobře znal. Dělá chyby v činnostech, které zvládal zcela rutinně. Ztrácí pro něho význam slova jako dopoledne či odpoledne. Zajímavým testem může být nechat člověka, u kterého máme dojem, že se děje něco špatného, nakreslit ciferník hodin a nechat ho vyznačovat různé časy. Pokud se zde objeví problémy, je vhodné okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Nemoc se sice nedá zvrátit ani zastavit, ale dá se přece jen někdy zpomalit.

Dalšími příznaky jsou ztráty zájmu o okolí. Někdy se vedou spory o to, zda člověk, který trpí Alzheimerovou chorobou, nejprve ztratil zájem o lidi a pak se u něho nemoc rozvinula nebo naopak. Každopádně je typická značná osamělost a nezájem i o tak důležité věci, jako je jídlo. Může se také začít objevovat zcela nevhodné chování, neboť jedinec přestává být schopen vyhodnocovat, co je ještě únosné a co už je za hranou. Různé agresivní projevy a třeba i sexuální napadení může být způsobeno právě počínající neurologickou nemocí.

Prevence

Alzheimerova choroba má určitě složitý vznik a původ. Uvažuje se o vlivu genetickém, o vlivu životního prostředí a chemických látek kolem nás. Další příčinou může být vyčerpanost a příliš jednostranné zatěžování mozku. Určitě je dobře se v prevenci této nemoci soustředit na všechny složky, které můžeme ovlivnit.

Zdravý životní styl s dostatkem pohybu a s přiměřenou a zdravou zátěží mozku je důležitou pomocí. Zajímavé informce o vhodných potravinách si můžete najít v článku zde. Má obrovský smysl hlídat odpočinek. Dostatek spánku. Dopřávat si pravidelnou dovolenou a dbát na vhodné cvičení paměti a kreativních schopností. Mnohem lepší než křížovky je sudoku. Výborná je četba. Omezit sledování počítače a stálý pohyb jen na sociálních sítích. Důležité je udržovat kontakty s lidmi, neztrácet zájem o dění kolem sebe.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47