Hojně diskutovaná složka v potravinách. Jak škodí našemu zdraví?

Člověk by se měl pořádně zamyslet nad tím, co jí
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Zdraví 
21. února 2018 15:06 / Pixabay
  0   0
Transmastné kyseliny je skupina tuků s nepříznivým účinkem na náš organizmus. Zvyšují cholesterol a urychlují aterosklerózu. Jsou obsaženy zejména ve ztužených tucích, mléčných výrobcích, másle a sádle a vznikají rovněž při smažení a tepelné úpravě potravin při vysokých teplotách.

Transmastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem hydrogenace neboli ztužování. Výsledkem je tuhý, ale snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný.

Kde a jak vznikají?

  • Bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců: krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka)
  • Průmyslovou hydrogenací: ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů
  • Zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení

Transmastné kyseliny jsou bez nejmenších pochybností zdraví škodlivé. Podílejí se na rozvoji srdečně-cévních onemocnění a s vysokou pravděpodobností i na rozvoji nádorových onemocnění.

Jaké mají účinky na naše tělo?

  • Zvyšují hladinu LDL cholesterolu (tzv. zlý cholesterol) a navíc snižují hodnoty HDL cholesterolu (tzv. hodný cholesterol). O tom, jak snížit cholesterol, jsme psali zde.
  • Zvyšují hladiny triglyceridů v krvi
  • Transizomery mastných kyselin zvyšují hladinu lipoproteinu A, jednoho z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob

Kde je najdeme?

Z běžných potravin je velmi často naleznete v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách. V omezeném množství se nacházejí i v tučném mase a tučných mléčných produktech. Zajímavé informace o mase a jeho vlivu na lidské zdraví jsme přinesli v jiném článku.

Ale zdaleka největším zdrojem trans tuků v jídelníčku jsou průmyslově připravené tuky. Většina zdravotnických organizací před nimi varuje a doporučuje je pokud možno úplně vyřadit z jídelníčku, nebo jejich užívání omezit na co nejmenší možnou míru.

Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Cestování s malým dítětem je výzvou, která vyžaduje správné vybavení

Dům a zahrada

Čeho se při zavařování vyvarovat, abyste si nezničili úrodu

Bydlení

Venkovní kuchyně. Trend, který vás nemusí stát mnoho peněz

Zavřít reklamu