Dávno zakázané DDT ohrožuje naše zdraví dodnes

 Zdraví 
18. února 2018 11:30 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdysi se práškovalo DDT ve velkém Pixabay
Přípravek na hubení škůdců DDT se už dávno nepoužívá. Přesto jej dodnes nacházíme v mléce savců, včetně mléka lidského. Máme zajímavé informace o tom, jaké negativní dopady to má na naše zdraví.

Sloučenina nazývaná pro zjednodušení DDT byla významným insekticidem, tedy přípravkem na hubení nežádoucího hmyzu. Byla používána hojně na mnoha místech světa. Jde o prášek, který se poměrně špatně rozpouští ve vodě, ale dobře je rozpustný v tucích. V bývalém Československu se používal v zemědělské produkci do roku 1974. Ještě několik let po zákazu jeho použití v zemědělství fungoval v přípravcích na hubení vší.

Historie

DDT byl syntetizován poprvé v roce 1874, ale masového nasazení se dočkal od druhé světové války. Do Evropy se dostal s americkou armádou. Pro vězně z koncentračních táborů znamenal obrovskou úlevu, protože je zbavoval obtížného hmyzu. Jeho masové nasazení v zemědělství na sebe nedalo dlouho čekat. První pochybnosti se však dostavily záhy. V roce 1962 publikovala Rachel Carson knihu Mlčící jaro. Látka DDT byla totiž zjištěna i na místech velmi vzdálených od nasazení na zemědělských kulturách. Oním mlčením pak bylo mlčení ptactva, neboť v důsledku použití DDT došlo k rapidnímu poklesu množství ptáků v krajině. Nejohroženější se stali dravci, kteří tvoří vrchol potravního řetězce, kdy konzumují myši a jiné hlodavce, kteří byli vystaveni přímé expozici DDT na polích. Netřeba ale zapomínat ani na to, že na úplném vrcholku potravního řetězce bývá člověk.

Kde se bere současné zamoření

DDT je bohužel velmi stabilní. Rozkládá se jen pomalu a i produkty rozkladu jsou patrně toxické, takže se dnes počítají dohromady s původním DDT. V přírodě probíhá jakýsi koloběh, kdy zamořené plochy jsou zdrojem kontaminace pro živočichy i rostliny, skrze které se tato zdraví nebezpečná látka dostává do dalších organismů, včetně toho lidského. Protože jde o látky dobře rozpustné v tucích, ukládá se DDT a produkty jeho rozkladu v tukových tkáních. Jsou proto také přítomny i v mateřském mléce a pochopitelně i v kravském nebo jiném mléce.

Vzhledem k zákazu používání postupně hladina zamoření klesá, ale stále je měřitelná a ohrožující. Navíc existuje i vážné riziko, že někteří lidé mají doma staré zásoby, které mohou z nevědomosti nebo lhostejnosti použít. Ve světě i u nás existují lokality, které jsou zdrojem zamoření svého okolí. V ČR jde například o Luby u Klatov, kde z bývalého skladu pesticidů uniká stále DDT do vodních zdrojů v okolí. Ještě mnohem katastrofálnější situace je na mnoha místech bývalého Sovětského svazu, ale i jinde v Evropě či v USA. Náklady na odmoření oblastí jsou poměrně vysoké a je otázkou, kdo by je měl financovat.

Jak škodí

DDT je velmi toxický. Pro hmyz stačí i velmi malé dávky. Pro člověka se za smrtelnou dávku považuje zhruba 1500 mg na kilogram. Bohužel, i malé či nepatrné dávky po dlouhou dobu jsou odpovědné za vznik různých nemocí a poškození. DDT ovlivňuje hormonální stabilitu, ovlivňuje pohyblivost spermií a výskyt defektních spermií u mužů. DDT je také zodpovědné za nárůst rizika rakoviny prsu asi pětkrát oproti lidem, kteří nebyli DDT vystaveni. Více o rakovině prsu si můžete přečíst v článku zde. Ještě zajímavější je skutečnost, že DDT, ale i další přípravky užívané v zemědělství, dodnes mají tendenci se stěhovat směrem k pólům, takže tamní obyvatelé jsou zasaženi mnohem více než obyvatelé míst, kde se tyto přípravky aktivně užívaly nebo užívají. Eskymácké ženy tak nemohou dnes bez zdravotních následků kojit své děti, ale musí používat umělou výživu dovezenou odjinud.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47