Zajímavé informace o mase a jeho vlivu na lidské zdraví

 Zdraví 
12. listopadu 2017 08:08 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Je třeba vybírat, které maso je pro nás nejzdravější Shutterstock
O mase se vedou letité spory. Jeden výzkum ho odmítá, druhý doporučuje. Do věci vstupuje rozměr zacházení se zvířaty ve velkochovech. Jak se ve věci zorientovat? Máme zajímavé informace.

Maso patří k výživě člověka

Pravdou je, že maso tvořilo páteř lidské výživy spolu s různými listy, kořínky a další stravou. Někdy nebylo k dispozici přímo maso zvířat, ale používal se různý hmyz, zejména hmyzí larvy. Logickým důvodem, proč už naši předkové sáhli po masu, byla skutečnost, že určité aminokyseliny, které tělo potřebuje, si neumíme sami vytvořit. Z dvaceti potřebných musíme osm dodávat ve stravě a jejich získávání z rostlin je poměrně náročné. Maso tvoří také významný zdroj železa a dalších prvků. Naši předkové proto záhy zjistili, že po požití masa jsou méně nemocní a mají více síly. Tuto skutečnost potom opředly i různé legendy, kterak síla zvířete přechází na lovce.

Maso dnes

Potřeba aminokyselin je dnes stejná jako před dávnými věky. Máme stravu pestřejší a jíme také mnoho věcí, které jsou docela zbytečné a naši předkové je neměli. Dnešní strava se stala příliš bohatá na cukry. Ve stravě dominují výrobky z mouky a škrobů. Trpíme různými civilizačními nemocemi, které se připisují konzumaci masa, ale vypadá to, že na vině je zejména kombinace všech potravin a hlavně přejídání.

Maso má jedinou podstatnou nevýhodu. Neobsahuje žádnou vlákninu, a proto zůstává dlouho ve střevu, kde pak snadno probíhají různé hnilobné procesy. Jestliže jíme maso v kombinaci se zeleninou, jíme ho v rozumném množství, máme dostatečný přísun vlákniny a víme které maso jíst, nelze ze zdravotního hlediska mluvit u masa o negativním působení na lidské zdraví. Často je tomu spíš naopak.

Jaké množství

Množství masa je docela individuální. Nutriční specialisté doporučují mít maso asi dvakrát až třikrát týdně. Jsou ale lidé, kteří ho mají denně a pokud jí dostatek vlákniny, nemají s masem žádný problém. Jednou týdně je už spíš málo. Pokud ovšem nahradíme příjem bílkovin vejci a mléčnými výrobky, bude zase z hlediska zdraví vše v pořádku.

Jaké maso jíst

Obecně platí, že je vhodné preferovat maso méně tučné, protože samotný tuk žádné bílkoviny neobsahuje, takže se může podílet na určitých problémech, na vysokém cholesterolu a dalších potížích. Na druhou stranu je známo, že samotný živočišný tuk také neškodí, že je ovšem energeticky velmi bohatý. Pokud přijímáme stravu plnou sacharidů a ještě jíme tučné maso, bude výsledek katastrofální. Pokud jíme střídmě a jíme i hodně zeleniny a dáme si jednou za měsíc bůček, vůbec nic se nestane.

Další obecně platné hledisko je preferovat maso od chovatelů, kterým důvěřujete, kteří chovají zvířata v dobrém prostředí a krmí přirozenou stravou bez použití granulí a různých dalších krmných směsí. Takové maso bude i z hlediska zdraví bohaté na živiny a potřebné látky.

V našich zeměpisných šířkách se rádo zapomíná na ryby, které by se měly na jídelníčku objevovat často. Nejlépe dvakrát týdně. Nejvhodnější jsou ryby mořské, ale i ty sladkovodní jsou užitečné. Pozor ovšem na ryby, které jsou plné odpadních látek z řeky nebo špinavých moří.

Výborné maso je králičí z domácích chovů, kuřecí a další libové drůbeží. Občas samozřejmě můžete zařadit i tučnou kachnu či husu. Pravidelná konzumace by nebyla vhodná. Výborné je skopové a jehněčí, na které se u nás také k velké škodě zapomíná. Obsahuje přitom hodně draslíku, sodíku i železa. Z hovězího je výborná svíčková, či zadní. Občas neškodí i jiné části. Z vepřového preferujeme panenku, kýtu a příležitostně plec.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve