Zánět v krku? Zkuste osvědčené recepty našich babiček

 Zdraví 
13. listopadu 2017 08:14 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Příprava bylinkového čaje není vůbec složitá Shutterstock
Podzimní přetrvávající kašel, rýma, nachlazení, bolesti v krku, to je věčný kolotoč před nastávající zimou. Samozřejmě je někdy nutné vyrazit pro radu k lékaři, ale není třeba strávit hodiny v čekárně kvůli klasickým podzimním nemocem. Zvládly si s tím poradit naše babičky, tak proč nedělat to samé?

Máte chuť řídit se osvědčenými recepty? Mnohé z nich už upadly v zapomnění, naštěstí se neztratily úplně a v některých krajích se předávají z generaci na generaci jako rodinný poklad.

Jestli se nezaleknete slova přírodní, tak můžete vyzkoušet jednoduché recepty, jak pomoci sobě nebo svým nejbližším. Mnohé ze surovin máte určitě doma, část koupíte v lékárně a některé z nich i v supermarketu.

Prvními příznaky, že se nemoc blíží, může být škrábání v krku, pak se přidají potíže s polykáním a nakonec přichází ztráta hlasu. Zánět krku a hrtanu je na světě. Naštěstí můžete tyto příznaky potlačit zábaly krku, roztoky na kloktání a samozřejmě bylinkovými čaji.

Ulevující léčbu s cibulí už asi mnozí z vás vyzkoušeli. Ještě lepším prostředkem je, když si připravíte cibulové mléko. Ano, zní to příšerně, ale je to pořád lepší než ta urputná bolest v krku. Mléko má zklidňující účinky, cibule působí antibakteriálně a celý nápoj vám dodá i potřebný vitamín C.

Cibulové mléko s tymiánem a skořicí

Budete potřebovat:

  • 3 velké cibule,
  • 1 hřebíček,
  • 1 lžička třtinového cukru,
  • 1 snítka tymiánu,
  • ½ šálku mléka
  • trocha vody

Postup:

Cibuli nakrájejte na malé kostičky (máte-li ji z dobrých zdrojů, tak určitě i se slupkou), vhoďte do hrnce a přidejte hřebíček, tymián, cukr a trochu vody. Promíchejte a povařte asi dvě hodiny. Dle potřeby dolévejte vodu, aby se vám směs nepřipálila. Po uvaření přepasírujte směs přes cedník. Pak si připravte tolik mléka, kolik máte uvařené cibulové šťávy. Mléko zahřejte a slejte dohromady s cibulovou šťávou. Pijte třikrát denně. O přírodní léčbě jsme také psali zde.

Léčbu dále podpořte bylinkovými čaji. Nejlépe osvědčeným fenyklovým.

Fenyklový čaj

Budete potřebovat:

  • 5 g fenyklových semen
  • 1 šálek mléka
  • med dle chuti

Postup:

Rozmačkejte semena fenyklu, mléko přiveďte k varu, poté do něj semena vhoďte a nechte 15 minut vyluhovat. Poté přidejte med a horké popíjejte, opět nejlépe třikrát denně.

Kloktadlo, éterické oleje či inhalce podle našich babiček

Zabírá i kloktadlo z listů kaštanovníku. Stačí dvě lžičky kaštanovníku setého a 250 ml vody. Listy krátce povařte ve vodě a přefiltrujte. Kloktejte třikrát denně.

Na bolesti v krku pomáhá i kloktání éterickými oleji. Do sklenice vody přidejte dvě kapy santalového dřeva, tři kapky eukalyptu a jednu kapku tea tree. Kloktejte třikrát denně.

Pokud máte v oblibě inhalace, tak vyzkoušejte směs v kombinaci heřmánek, oregano a tymián. Dvě lžíce zalijte litrem horké vody. Páru pak inhalujte alespoň 10 minut.

Bolesti v krku, nachlazení a všechny tyto nemoci spojené s nadcházející zimou nevyléčíte za den. Je třeba nemoc nepřecházet a udělat si na léčení čas. Tedy, udělat si čas na sebe a prostě si tím projít. Pro kvalitní léčbu přidejte pozitivní mysl a snahu se uzdravit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum