Opuncie výborně posílí imunitní systém, sníží hladinu cholesterolu a zmírní úzkost

 Zdraví 
16. října 2020 12:00 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Opuncie obsahují i některé vitaminy z řady B Depositphotos
O opuncii se moc nemluví, což je škoda, protože jde o velmi přínosné ovoce pro organismus. Opuncie je oválný kaktus, který je zbarvený do žlutočervené barvy, říká se mu také nopál. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které mohou výrazně prospět vašemu tělu.

Opuncie se začala pěstovat už dříve než před sedmi tisíci lety. Pochází ze Střední Ameriky. Aktuálně se pěstuje v Mexiku, Bolívii či Indii. Bez větších problémů ji seženete v některých obchodech. Opuncie obsahuje málo kalorií, takže ji můžete přidat do svého jídelníčku i během diety.

Vysoký cholesterol

Vysoký cholesterol v krvi nevěstí nic dobrého. Zvyšuje riziko vzniku některých onemocnění a zhoršuje jejich průběh. Konkrétně jde o infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Za vysoký cholesterol může často nezdravé stravování, konzumace alkoholu, kouření či obezita. Opuncie obsahuje velké množství vlákniny a draslíku. Napomáhá tím ke snížení cholesterolu a ochraňuje cévy.

Slabý imunitní systém

Přišel podzim a s ním i nepříznivé počasí, ve kterém imunitní systém trpí. Nyní je potřeba ho posílit. Opuncii můžete pravidelně jíst, i když se potýkáte s dlouhodobě oslabeným organismem. Obsahuje totiž velké množství vitaminu C. Dále v ní najdete vitaminy A, B1, B2, B3 a mangan či železo. Nopál je bohatý na celulózu, pektin či lignin. Kombinace těchto látek vám brzy posílí imunitní systém.

Potíže se zácpou

Opuncie vám může pomoci, pokud trpíte zácpou. Obsahuje totiž nerozpustnou vlákninu, která vstřebává vodu a upravuje průchodnost střev. Navíc ochraňuje střeva před škodlivými účinky volných radikálů. Nopál je bohatý i na rozpustnou vlákninu, která zlepšuje stav střevní mikroflóry. Opuncie obsahují rostlinná vlákna, která ochraňují stěny střev.

Úzkosti a stres

Pokud se v poslední době potýkáte s větším stresem či úzkostmi, částečně vám může pomoci i strava. Konkrétně opuncie podporuje zdravé fungování nervového systému. Pokud ji budete pravidelně konzumovat, dodá vám energii a klid v duši. Obsahuje totiž vitaminy B1, B2 a B3, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu. Během stresového vypětí jich mají lidé nedostatek, takže je musíte pravidelně doplňovat. Dále čtěte: Rozmarýn je oblíbená léčivá bylinka, která se používá i jako koření. Některým lidem ale může ublížit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47