V zimě dost lidí přibere. Vyhnout se tloustnutí v chladných měsících přitom není složité

 Zdraví 
16. října 2020 08:01 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
I v chladných měsících mnoho lidí bojuje s váhou více než v létě Depositphotos
Tělesná váha je závislá na řadě faktorů. Jedním z nich je i roční období. Kvůli nedostatku potravy přes zimu má naše tělo schopnost ukládat si na zimu tuky, abychom lépe zvládli období bez potravy. Čelit tomu ale není tak složité.

Přibírání na váze před zimou není nic neobvyklého. Vymlouvat se ale na roční období není zcela rozumné. Vysvětlíme si proč, a hlavně se naučíme, jak tomu čelit.

Tělo vysílá pokyn ke změně stravy

Jedním z důvodů tloustnutí na zimu je skutečnost, že tělo vysílá odlišné pokyny než během léta. Určitě vás během léta nenapadne si dát tučné jídlo. „Knedlo, vepřo, zelo“ je spíš zimní záležitost, podobně i svíčková, guláš a další dobroty. Změna chutí je vysvětlitelná právě starou naprogramovanou touhou po přibrání na zimu. Protože jsme ale bytosti myslící a víme, že nám velký přísun energie škodí, určitě se můžeme rozhodnout a k jídlu si dát totéž, co během léta. Pomáhá k tomu i dostupnost určitých druhů zeleniny. Sice nejsou tak čerstvé a levné, ale na trhu jsou. A pak je tu také spousta lokální zeleniny, která je vynikající a za dobrou cenu. Myslet bychom proto měli na zelné saláty a další typicky české druhy zeleniny.

Nouze o pohyb

Dalším důvodem podzimního, a hlavně pak zimního přibírání je nouze o pohyb. Mnoho lidí se nechá zastrašit a v zimě nechodí na delší výlety a tolik se nevěnují venkovnímu sportu. Částečně je to pochopitelné a některé sporty se při nízkých teplotách dělat nehodí. Ale pokud si pořídíte slušné turistické boty a dobré oblečení, může být zimní pobyt venku velmi oblažující. Během výkonu se oblečte lehčeji, po zastavení pak bundu oblékněte a podle potřeby i zapněte, abyste neprochladli. Najděte si také vnitřní náhrady za pohyb venku.

Můžete přece docela jednoduše cvičit i doma. Vedle cviků na specializovaných strojích, za které dají Češi každoročně spoustu peněz a stroje pak leží někde v koutě, se dá cvičit i docela bez použití jakýchkoli zařízení. Dřepy, kliky, všelijaké cviky na zpevnění břicha, zdvihání lahví s vodou. To všechno je levné, dostupné a stačí jen chtít se věnovat cvičení alespoň třicet minut denně.

Nepřejídat se

Třetí bod se vrací k prvnímu. I když před vás postaví svíčkovou s knedlíkem, je jen na vás, zda sníte dva knedlíky, čtyři nebo šest. A věřte, že tento rozdíl je zásadní. Dopřávejte si i přes zimu hodně salátů, ovoce, zvlášť českých jablek, ale když si chcete dát českou klasiku, proč ne. Jen toho nesnězte mnoho. Po jídle byste se měli cítit lehce. Nenechte se zatlačit do pocitu, že musíte sníst to, co máte na talíři. Rovnou požádejte o porci menší s tím, že si třeba později přidáte. Jídlo si můžete naložit na menší talíř, takže budete mít pocit, že ho je více. A vyhněte se večernímu vymetání lednice. Když vás honí mlsná, uvařte si večer nějaký dobrý čaj, samozřejmě bez cukru. Další tipy proti vyjídání lednice pak najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47