Mnoho lidí při mytí a dezinfikování rukou chybuje. Zjistěte, zda mezi ně nepatříte i vy

 Zdraví 
15. října 2020 08:26 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bezprostředně po použití dezinfekce si neutírejte do ničeho ruce  Depositphotos
Dodržovat důkladná hygienická opatření je momentálně nezbytné. Mohou vás ochránit před všemi respiračními onemocnění. Aktuálně je nejobávanějším z nich COVID-19. Pokud budete maximalizovat hygienická opatření a posilovat imunitu, budete mít větší šanci, že se koronaviru vyhnete. Jedním z důležitých kroků je mytí a dezinfekce rukou. Někteří lidé si možná ani neuvědomují, že to dělají špatně. Zjistěte, v čem se konkrétně nejvíce chybuje.

Dodržování hygienických pravidel je důležité neustále. Pandemie koronaviru tuto nutnost zdůrazňuje. Během několika posledních dní padají rekordy v počtu nakažených a nemocnice se plní pacienty s těžkým průběhem COVID-19. K němu se ještě navíc zanedlouho připojí chřipková sezona. Proto je maximalizování ochrany před respiračními nemocemi na místě. Předejít jim můžete správným mytím a dezinfikováním rukou.

Chyby při mytí rukou

Umýváte si jen dlaně

Spousta lidí si stoupne k umyvadlu, nadávkuje si do rukou mýdlo, rozetře si ho pouze ve svých dlaních a myslí si, že to stačí. Jde o rozšířený omyl. Mikroby se zachycují na celém povrchu rukou. Nesmíte zapomenout na konečky prstů a mezery mezi nimi. Opravdu řádně byste si měli umýt také okolí palce. Na ně hodně jedinců zapomíná. Mikroby se dostávají i za nehty, takže musíte důkladně vyčistit i je. Mýt ruce byste si měli minimálně dvacet vteřin.

Utíráte si ruce pouze vlhčenými ubrousky

Vlhčené ubrousky lidé nepoužívají pouze k utírání dětských zadečků, ale i svých rukou. Pokud jste si mysleli, že utřít ruce pouze vlhčenými ubrousky stačí, mýlili jste se. Nejsou totiž určené k odstraňování choroboplodných zárodků. Vaše ruce mohou po utření vypadat čistě, ale mikroby na nich zůstanou. Nejúčinnější je mytí rukou pomocí vody a mýdla.

Nahrazujete mytí mýdlem dezinfekčními prostředky

Dezinfekce není v žádném případě účinnější než voda a mýdlo. Jde spíše o nutnou náhradu, když si v určitých chvílích nemůžete nikde umýt ruce. Dezinfekce vás nezbaví všech choroboplodných zárodků, chemikálií a pesticidů. Voda s mýdlem však většinu dokáže smýt.  

Chyby při dezinfikování rukou

Používáte dezinfekci na vlhké ruce

Někteří si nanášejí dezinfekci na vlhké ruce, což je však kontraproduktivní. K tomu, aby měla dobrý účinek, musíte mít ruce suché, jinak se snižuje koncentrace dané látky. Nedezinfikujte si ruce, když se zpotíte. Nejprve si je umyjte a následně vytřete do sucha. Teprve poté si naneste dezinfekci.

Utíráte si ruce po použití dezinfekce

Neutírejte si ruce hned poté, co použijete dezinfekci. Když ji rychle setřete, nebude mít téměř žádný účinek. Naneste si ji na ruce a chvíli vůbec na nic nesahejte. Zhruba do půl minuty by se měla vstřebat. Dále čtěte: V souvislosti s koronavirem se mluví o úlevě, která přijde díky vakcíně. Bude o ni ale vůbec zájem?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47