Pálivé jídlo snižuje chuť k jídlu, urychluje metabolismus a ve správné míře je i zdravé

 Zdraví 
07. února 2019 12:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pálivé může být pro naše zdraví v rozumné míře prospěšné Pixabay
Pálivá jídla bývají někdy v podezření, že působí různé zdravotní problémy, zejména se zažíváním, žaludečními vředy, ale že i jinak zhoršují náš zdravotní stav. Překvapivě ale poslední studie z různých stran ukazují, že naopak pálivé může být zdravé. Samozřejmě jen v určitém rozsahu.

Někteří lidé se bojí jíst pálivé jídlo, aby nepoškodili své zdraví. Opak je ale pravdou. Máme další zajímavé informace.

Pálivé papriky

Klasickým zdrojem pálivé chuti jsou pálivé papričky. Kapsaicin je přitom pro lidské zdraví prospěšný. Podílí se totiž na likvidaci helicobacter pyroli, která je zodpovědná nejen za pálení žáhy, ale také za vznik žaludečních vředů. Pálivá chuť kapsaicinu navíc působí proti rakovině a celkově urychluje metabolismus.

Současně snižuje chuť k jídlu, takže se nepřejídáte a přitom díky urychlenému metabolismu můžete dobře redukovat svou váhu. Další významnou pomocí pro naše zdraví je omezení nepříjemných bakterií salmonely. Kapsaicin působí proti srdeční arytmii, je vhodný pro pacienty s cukrovkou a má ještě i mnoho dalších oblastí působení.

Pepř

Účinnou látkou v pepři je piperin. I tato látka neobyčejně prospívá našemu zdraví. I piperin působí pozitivně na zažívání. Urychluje metabolismus a pomáhá v likvidaci tuků. Pepř pomůže také srdci. Odstraní naše nadýmání a stimuluje náš nervový systém. Velmi zajímavou vlastností pepře jsou jeho účinky proti bolesti. Věřilo se, že pepř je účinným afrodiziakem. Pokud vás zajímají i další afrodiziaka, můžete se podívat na článek zde.

Meze použití

To všechno, co bylo řečeno, je pěkné, ale současně je třeba vědět, že podobně jako jiné léky i pro kapsaicin i piperin platí, že jich nemůžeme zkonzumovat libovolné množství. Je totiž možné si způsobit i závažné potíže či dokonce smrt. Hranicí je cca 190 mg na kilogram váhy. Ale rozhodně nemá smysl pokoušet osud a účastnit se různých soutěží v konzumaci papriček. Důležité je, aby konzumace nepůsobila nadměrné potíže a nešlo o nějaké ládování se pálivým s pocitem, že posíítel své zdraví.

Pálivému by se měli vyhnout lidé s nemocným jícnem. Někdy se také uvádí, že může nadměrná konzumace kapsaicinu souviset se vznikem rakoviny jater a žaludku. Takže všeho s mírou. Pak pálivé pomáhá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve