Existuje pár triků, jak urychlit vstřebávání modřin. Zkuste zubní pastu nebo cibuli

 Ostatní 
05. února 2019 11:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Modřiny nejsou příjemné, pokud jsou na viditelných místech Depositphotos
Modřina se vytvoří velice snadno. Stačí trocha neopatrnosti a je na světě. Jenomže zbavit se jí bývá mnohdy běh na dlouhou trať. Zkuste pár vychytávek.

Modřina může být pěkně otravná, zvlášť pokud ji máte na hodně viditelném místě.  Bohužel mnohem častěji se tvoří ženám než mužům. Mechanismus vzniku modřiny je jednoduchý: nárazem dojde k poškození cév, krev se pod kůží rozlije a modřina je na světě. Existuje pár triků, jak urychlit její vstřebávání.

Ledujte 

Nejlepší je zasáhnout ještě dřív, než se vám modřina vytvoří. Pokud máte tu možnost, hned jak se uhodíte, dejte si na ránu ledový obklad a vydržte takto deset minut. Pro rychlejší vstřebání modřiny můžete také podpořit cirkulaci krve střídáním chlazení a zahřívání.

Omezte přítok krve

Pokud se uhodíte do nohy, lehněte si a podložte si nohu tak, aby byla v úrovni srdce. Díky tomu omezíte přítok krve do rány a modřina vám rychleji zmizí. Pokud můžete, dopřejte si trochu slunce. UV záření pomůže rozložit metabolity krevního barviva, a tím urychlí vyblednutí modřiny.

Masírujte

Modřinu můžete už druhý den po jejím vytvoření začít jemně masírovat. K tomu můžete použít například med, který má skvělé hojivé účinky. Anebo vyzkoušejte další recepty našich babiček.

Zubní pasta

Sice je to poněkud zvláštní způsob, jak se zbavit modřin, ale skutečně funguje. Stačí použít kousek fluoridové zubní pasty přímo na modřinu, zakrýt gázou přes noc a ráno opláchnout. Místo modřiny bude místo buď vybledlé, nebo zmizí úplně. Zubní pasta pracující pod kůží pomáhá uvolnit krev, která se potom propláchne přes kůži.

Petržel či brambory 

Na modřinu si také můžete připravit obklad z petrželových listů. Ty rozdrťte. Pokud ji nemáte po ruce, použijte brambory. Uvařte je, oloupejte a udělejte z nich pyré. To pak natřete na modřinu a nechejte působit patnáct minut. Opakujte 2-3 krát za den. 

Cibule nebo ocet

Tyto suroviny jsou sice trochu víc aromatičtější, ale naše babičky věděly, proč je používají na celou řadu neduhů. Cibule je skutečný všelék, a to platí i v případě modřin, protože má uklidňující účinky. Nakrájejte si kolečka cibule a přikládejte je na modřinu, pokaždé nechejte chvíli působit. Cibule si také dokáže poradit i v případě problémů se štítnou žlázou. Více na toto téma jsme psali zde. Podobné účinky jako cibule má také ocet. Smíchejte ho s trochou teplé vody a vytvořte si z něj pomocí gázy obklad.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47