Šampony obsahující parabeny, silikony či sulfáty. V čem spočívá jejich škodlivost?

 Krása 
05. února 2019 06:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé chemické látky v kosmetice nejsou vyloženě zakázány Shutterstock
Tento šampon neobsahuje silikony, ftaláty ani parabeny. Také to slýcháváte stále dokola, ale nevíte, v čem spočívá škodlivost těchto látek? Pomůžeme vám udělat si o nich lepší představu.

Podle nařízení EU se nesmí v kosmetice používat 1371 látek. Jenomže některé látky sice nejsou zákonem vyloženě zakázané, ale jejich používání není zrovna k našemu tělu či zdraví šetrné. A právě k nim patří i parabeny, silikony nebo sulfáty. Takže výrobci je stále mohou do své kosmetiky používat, i když třeba v miniaturním množství, a klidně vám tvrdit, že jsou jejich kosmetické výrobky čistě přírodní.

Konzervant paraben 

Parabeny se díky svému protimikrobnímu účinku používají pro konzervování a delší životnost kosmetiky. I když nejsou vyloženě toxické, může jejich pravidelné používání vyvolat alergii, problémy s pokožkou či jiné zdravotní problémy. To, že výrobek obsahuje paraben, poznáte podle přípony: -paraben (např. butylparaben).

Nenápadné ftaláty

Ftaláty jsou zákeřné látky, které se velmi obtížně v kosmetice sledují. Běžně se používají jako změkčovadla na PVC, v kosmetice jsou některé z nich zakázané. Bylo zjištěno, že některé způsobují neplodnost, ale i pro ostatní je nastavena nejvyšší možná hranice v produktech, která nesmí být překročena. Na etiketách bývají ftaláty ukryté pod značkou DBP a DEP. Bohužel to, že je neobsahují produkty samotné, neznamená, že nejsou v jejich obalech. A z nich se uvolňují přímo do přípravku samotného. Jejich nebezpečí tkví v tom, že oslabují imunitu, plíce, ledviny nebo játra. Jsou faktorem pro rozvoj astmatu či alergií.

Dráždivý sulfát

Je váš šampon hodně pěnivý? Pak vězte, že v něm mohou být ukryté sulfáty. Další látka, která dráždí kůži a oči a narušuje přirozenou ochrannou bariéru pokožky. Kromě toho sulfáty vysušují pokožku hlavy a způsobují její předčasné stárnutí, také svědivost. Vlasy se po použití sulfátů více třepí a dokonce mohou začít vypadávat. Celkově tak narušují strukturu vlasů poškozováním vlasových proteinů. Nejčastěji se používají dva druhy sulfátů, které naleznete pod označením SLS (laurylsulfát sodný) a SLES (laurethsulfát sodný).

Pozor na kondicionéry

Silikony zase způsobují, že vlasy jsou po nich krásně lesklé a zdravé, ale to je bohužel jenom klamné zdání. Jde totiž o to, že levné silikony umí vlas tak obalit, že jej prakticky udusí a nepustí k němu žádnou výživu. Tím pádem vlasy postupně ničí a likvidují. Silikony totiž nejsou rozpustné ve vodě. Dobře si prohlédněte etiketu vašeho kondicionéru. Právě do nich se nejčastěji silikony přidávají. Na etiketách je poznáte podle koncovek: -cone, -ane, -onol. Mezi nejčastěji používané silikony patří dimethicone nebo cyclomethicone. Pokud si nejste jisti, udělejte si malý domácí test. Svůj kondicionér rozmíchejte v malé skleničce vody. Pokud se alespoň částečně ve vodě rozpustí, klidně si ho ve výbavě nechte. Pokud ne, pryč s ním a raději si vyrobte doma svůj vlastní, který je čistě přírodní. Návod najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve