Kosmetické přípravky, které byly k dostání v Československu. Co tehdy frčelo a jak se naše návyky měnily?

 Retro 
02. února 2019 13:08 / Jitka Jahodová
  40
📷
8 fotografií v galerii
Co by člověk neudělal pro krásu? Archiv
Pečovat o sebe jsme toužili i v dobách minulého režimu, kdy trh tolik zkrášlovadel nenabízel. Po jakých značkách jsme v Československu za socialismu sahali a jak se měnily naše návyky?

V padesátých letech, která se nesla ve znamení pracujících žen a budování socialismu, nebylo podle režimu kosmetiky potřeba. Ženy se měly spokojit se základní hygienickou výbavou, kterou představovalo mýdlo, pasta a zubní kartáček. Jenže některé dámy se toužily přiblížit vzhledu hvězd ze západních magazínů, a tak jim nezbylo nic jiného než improvizovat.

V líčení musely ženy hodně improvizovat

Mnohé z žen, které neměly k dispozici tužku na oči či obočí, sahaly po sirce, která barvila podobně, někdy i po krému na boty. Místo laku na vlasy používaly cukrovou vodu či pivo. Kosmetických přípravků bylo pramálo a dámy musely myslet kreativně. Šedesátá léta přinesla vlnu výraznějšího líčení. Ženy si výrazněji malovaly oči, nosil se make-up a vyčesané drdoly. Ovšem líčidel bylo na trhu stále velmi málo. Jedním z výrobců dekorativní kosmetiky u nás byl Dermacol, jinak se k nám dostávaly produkty například z Polska či z Maďarska.

Šeřík, Pitralon či Živé květy

Produktem, který u nás také nebyl běžně k dostání, byl deodorant. Místo něj lidé používali mýdla, jejichž nabídka taktéž nebyla nikterak široká. Obyčejná mýdla se dala sehnat za tři koruny, ta lepší za sedm a luxusní až za osmnáct korun. Pověstnými mýdly bylo například Jaro, Šeřík či Olimon. Dávala se do prádelníků nebo také sloužila jako dárek.

Období socialismu vůním moc nepřálo a ženy se musely spokojit s místní produkcí, jejímž vrcholem byly Živé květy, tedy lahvička s usušenou větvičkou čehosi, zalitou zvláštně páchnoucím roztokem, nejčastěji připomínajícím vůni levandule. Na trhu se objevovaly i vůně z dalších socialistickým zemí, například kolínská Duch Moskvy, jejíž lahvička připomínala dědu Mráze, trpaslíka nebo sněhuláka. Kdo chtěl kvalitnější vůni, musel do Tuzexu. O prodejnách Tuzex jsme psali v jiném článku.

Stálicí na krémovém nebi v Československu byly krémy z Ústavu lékařské kosmetiky v Praze. Mnozí ale pochopitelně používali Indulonu či Niveu. Ta byla ale obtížně k sehnání. Mužům slovo kosmetika moc neříkalo. Kromě holení žádný další rituál neměli. Po holení používali Pitralon, který byl znám svým nezaměnitelným aroma. A na jaké kosmetické výrobky z období před rokem 1989 vzpomínáte vy?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47