Pohádka Anděl Páně si získala srdce mnoha diváků. Některé zajímavosti okolo snímku ale lidé nevědí

 Retro 
23. prosince 2020 23:43 / Eva Vogelová
  4
📷
6 fotografií v galerii
Dorotka se vdala za Maxmiliána v kostele sv. Mořice Archiv ČT
Anděl Páně se řadí mezi nejoblíbenější české pohádky. Natočil ji v roce 2005 režisér Jiří Strach na motivy knihy od Boženy Němcové. Hlavní roli nešikovného anděla Petronela ztvárnil Ivan Trojan. Na jeho pouti ho doprovázel Jiří Dvořák v roli čerta Uriáše. Pohádku jistě znáte nazpaměť, ale některé zajímavosti okolo snímku vám mohly uniknout. Přečtěte si o nich.

Anděl Páně je laskavá pohádka, kterou si zamilovali diváci napříč všemi věkovými kategoriemi. Najdete v ní lásku, dobrosrdečnost, souboj dobra a zla, skromnost, a také ponaučení. Nechybí v ní ani nadpřirozené bytosti a sníh, který téměř celý prosinec postrádáme.

Anděl Páně lámal rekordy ve sledovanosti

Pohádku poprvé vysílala Česká televize v roce 2006 a hned trhala rekordy. Premiéru tehdy sledovalo 2 731 000 diváků. Lidé si ji oblíbili natolik, že si bez ní Vánoce už nedokáží téměř představit. Letošní rok není výjimkou. Pohádku Anděl Páně můžete sledovat 23. prosince na ČT. 

Pohádka se natáčela hned na několika českých hradech

Snímek Anděl Páně se natáčel na několika místech České republiky. Když budete pohádku pozorně sledovat, zjistíte, že hrad, který patří hraběti Maxmiliánovi, je Kašperk. Nádvoří tvůrci filmu totiž upravili jen minimálně. Jde o středověké sídlo, které se nachází v Šumavském podhůří.

Filmaři si ho vybrali, protože jde o jeden z nejvýše položených hradů v Česku. Doufali, že tam bude sněžit. „Sníh napadl asi čtyři hodiny před první klapkou, všichni svatí nade mnou drželi ochrannou ruku,“ poznamenal režisér v jednom rozhovoru.    

Dorotka se vdala za Maxmiliána v kostele sv. Mořice, který se nachází na kopci Mouřenec. Scény v komnatách se točily na hradě Český Šternberk. Událo se to na místech, která nejsou běžně dostupná veřejnosti. Další záběry se natáčely na Křivoklátě a Špičáku.

Režisér se během natáčení seznámil se svou současnou ženou

Během natáčení pohádky Anděl Páně na Šumavě se režisér Jiří Strach seznámil s Magdalenou Stupkovou. Zhruba po dvou letech vztahu se vzali. Velká událost se konala v kostele, což byla jasná volba, protože režisér se otevřeně hlásí ke katolické víře. Za svědka mu šel čert Uriáš, kterého v pohádce Anděl Páně ztvárnil Jiří Dvořák. Dále čtěte: Zajímavosti z filmu Notting Hill. Kolik dostala Julia Roberts za natáčení zaplaceno a proč si z ní dělal Hugh Grant legraci?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47