Popularita filmů o Švejkovi od premiéry neklesla. Rudolf Hrušínský musel kvůli ikonické roli hodně přibrat

 Retro 
21. prosince 2020 08:45 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Snímek Dobrý voják Švejk byl natočen podle knižní předlohy spisovatele Haška  Archiv ČT
Dobrodružství vojáka Švejka nezná opravdu jen málokdo. Filmových adaptací se natočilo hned několik, ale za patrně nejznámější snímky se dají považovat dva. Dobrý voják Švejk (1956) a Poslušně hlásím (1957), kde ztvárnil hlavní roli Rudolf Hrušínský. Jde o nezapomenutelného herce, jehož výkon byl v obou filmech ohromující. Filmy natočil režisér Karel Steklý podle knižní předlohy spisovatele Jaroslava Haška.

Film Dobrý voják Švejk je situovaný do doby Rakouska-Uherska. Vypráví příběh o vojákovi, který je úředně považován za blba. Během svého putování se dostane na policii, do blázince, nemocnice i kazatelny. Chvíli slouží polnímu kurátorovi, který ho však prohraje v kartách, takže jeho novým pánem se stane nadporučík Lukáš.

Další díl Poslušně hlásím pokračuje v podobném duchu. Švejk se opět dostává do svízelných situací. Putuje na frontu a dokonce je mylně považován za ruského špiona. Haškova satirická díla o Švejkovi poukazují zejména na nesmyslnost a absurditu rakouského militarismu.

Snímek Poslušně hlásím se natáčel ve skutečné Putimi

Moc často se nestává, že by se název filmové vesnice jmenoval stejně jako obec, ve které se snímek skutečně natáčel. Švejk během svého dobrodružství procházel právě obcí Putim. Ve filmu můžete zahlédnout putimské kostelní věže. Ve vesnici se natáčela i scéna, jak babička dává Švejkovi bramboračku. Najdete tam i filmovou policejní stanici. Dále můžete ze snímků rozpoznat České Budějovice a Prahu.

Ve vesnici Putim stojí bronzová socha Švejka v životní velikosti, kterou stvořil sochař František Svátek. Váží necelých dvě stě kilogramů a její výška dosahuje sto osmdesáti centimetrů. Socha se vizuálně podobá spíše Švejkovi z knih než z filmů. Dalších třináct soch Švejka je rozmístěno po celé Evropě. K soše se pojí zvláštní legenda. Pokud údajně pohladíte Švejkovi levou nohu, přestanou vás vaše nohy bolet.

Rudolf Hrušínský kvůli své roli přibral dvacet kilo

Rudolf Hrušínský měl veliký talent a své herecké řemeslo dělal opravdu poctivě. Doslova hrál tělem i duší. Dokazuje to i fakt, že kvůli roli Švejka dobrovolně přibral dvacet kilo. Pochopil, že je to nutné, aby se co nejvíce podobal Švejkovi z knižní předlohy od spisovatele Haška. Své nadváhy se už však nikdy zcela nezbavil. Dá se říct, že role Švejka ho tak poznamenala na celý zbytek života. Divákům to však nevadilo, protože kila navíc převážil svým charakterem a charismatem.

František Filipovský si zahrál ve snímcích dvě různé postavy

František Filipovský je výborný herec, který svému povolání zasvětil téměř celý život. Stal se také i věhlasným dabérem. Propůjčil svůj hlas francouzskému herci Louisi de Funesovi. Nepochybně jste ho viděli v několika českých filmech. Zahrál si i v obou snímcích s Rudolfem Hrušínským. V každém z nich však ztvárnil jiné postavy. V prvním snímku si zahrál policistu a ve druhém důstojníka a profesora českého jazyka. Dále čtěte: Díky legendárnímu filmu Kulový blesk byl vynalezen airbag. Snímek Dobrý voják Švejk odvysílá ČT v neděli 20. 12. 2020 a Snímek Poslušně hlásím odvysílá ČT v pondělí 21. 12. 2020.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47