Některé krásné vánoční zvyky, na které se už téměř zapomnělo

 Ostatní 
20. prosince 2020 17:16 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozzářené dětské oči jsou nám odměnou za předvánoční shon Depositphotos
Snad každý z nás má Vánoce rád. Pomineme-li předvánoční shon a úklid, provoněný Štědrý večer si už  většinou užíváme v klidu s rodinou. Dětské rozzářené a šťastné oči nad rozbalenými dárky pak dají rychle zapomenout na předvánoční zmatky.

Štědrý den i večer zavání tajemnem a vážou se k němu nejrůznější tradice a pověry. Některé známe i dnes a také je provozujeme, ale na některé jsme úplně zapomněli nebo je ani neznáme. Je samozřejmé, že v minulém století se tradice dodržovaly intenzivněji. Celá rodina, která se u stolu sešla, se tak bavila celý večer. Dnes v době progresivní techniky sledujeme raději večerní vánoční pohádky nebo hrajeme hry na tabletech. Avšak všeho s mírou, rozdělte si den na různé etapy a večer si nechte i chvilku na vyzkoušení vánočních zvyků. A které to jsou?

Půst

Že by se měl držet o Štědrém dnu půst, to ví snad každý. Vysvětlení je jednoduché. V dřívějších dobách nebyli prostí lidé natolik majetní, aby připravovali královskou hostinu po celý den. Proto ušili na své děti tak trochu kulišárnu, aby nechtěli pořád jíst maso. Kdo půst dodržel, uviděl zlaté prasátko. To představovaly předměty z lesklých předmětů, které se odrážely při světle na zdi.

Tradiční zvyky

Lití olova

Olovo rozžhavené do tekutého stavu vlijte do nádoby se studenou vodou. Čím větší, tím lepší, protože větší množství vody dává vzniknout neotřelým tvarům a zároveň rozvíjí fantazii dětí při hledání souladu obrazce s určitým jevem. Vysvětlení pak už záleží na vaší fantazii.

Krájení jablka

Zřejmě nejčastější vánoční zvyk. Po rozkrojení příčně se odhalí jádra, která vypadají jako hvězda. V případě, že se hvězda neobjeví, znamená to nešťastný následující rok. I když to pro děti bude znít trochu strašidelně, úspěch je zaručen. Každé zdravé jablko totiž hvězdici vytvoří, vybírejte proto velká a zdravá jablka. Ale ta chvíle napětí pro děti určitě stojí za to.

Lodičky z ořechů

Do většího umyvadla nebo plastové nádoby nalijte vodu. Připravte si lodičky ze skořápek ořechů a vložte do nich zapálené svíčky. Budou-li se lodičky držet u středu nádoby, čeká vás cestování. Budou-li naopak lodičky u kraje, i vy se budete držet spíše doma.

Šupina pod talířem

Kapří šupinu si pod talíř dává, možná i potají, hodně lidí i dnes. Měly by zaručit vaší rodině hojnost po celý příští rok.

Tyto zvyky buď ještě provozujeme, anebo jsme o nich alespoň slyšeli. Existuje však mnoho dalších zvyků, které vůbec neznáme.

Zapomenuté zvyky

Rozhazování rybích kostí po zahradě

Dříve hospodáři spotřebovali každou potravinu celou, nic se nevyhazovalo. Ani rybí kosti od večeře. Majitel je po zahradě rozhazuje, aby zbavil pozemek nájezdu krtků na jaře.

Studánky

Ke studánkám se dříve vydávaly svobodné dívky, obkládaly je jablky, aby byla ve studánkách po celý rok dobrá voda. Na hladině zase vyhlížely obrazce podobné mužské tváři, aby z nich vyčetly, kdo se stane jejich ženichem.

Házení střevícem

Svobodných dívek se týkal další zvyk. Po odhození střevíce za hlavu je směrodatná jeho poloha. Pokud se otočí špičkou ke dveřím, dívka se brzy vdá. Zůstane-li ke dveřím obrácená pata, děvče bude čekat další rok. 

Klepání na kurník

Má podobnou funkci jako již zmíněný střevíc, i když v dnešní době budeme už jen těžko hledat kurník. Dříve mělo klepání velký význam. Vyšla-li z kurníku slepice, zůstala dívka svobodná, vyšel-li kouhout, měla by se co nejdříve provdat.

Soudržnost

Jestli chcete zajistit soudržnost rodiny, omotejte stůl provazem. Prostírat by se mělo devatero druhů jídel i cukroví pro sudý počet lidí. Pověra totiž říká, že smrtka obchází před večeří domy, a kde je prostřeno pro lichý počet, přijde ho brzy srovnat právě na sudý.

Vrácení věcí

Málokdo možná ví, že na Štědrý večer bychom neměli mít u sebe žádnou cizí věc, ani půjčenou. Zejména však nesmíme nikomu dlužit peníze, jinak nás podle pověry čeká smůla, nebo dokonce neštěstí.

Sucho

I v pradávnu se lidé snažili odhadnout, jaký bude klimatický následující rok. Dvanáct jablečných jader se dalo do misky s vodou. Kolik jich vyplavalo, tolik měsíců mělo být suchých.

Období dešťů

To zase signalizovala cibule. Oloupalo se dvanáct sukének, do kterých se nasypala sůl. Ve kterých se sůl úplně rozpustila, tolik měsíců bude deštivých.

Ať už vánočním zvykům a pověrám věříte, nebo ne, zkuste se po večeři pobavit a zkusit si to, co naši předci považovali za velmi důležité. Chcete vědět, jaké vánoční zvyky jsou v jiných zemích? Čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve