Vyvarujte se časté chyby ve stravování, která může zhoršit vaše zdraví

 Zdraví 
18. prosince 2020 08:27 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vyhýbat se luštěninám může být osudová chyba Pixabay
Mnoho lidí se vyhýbá určitým potravinám, což může vážně ohrozit naše zdraví. Mezi velmi opomíjené patří i luštěniny. Pokud je také neradi, měli byste vědět, že se ochuzujete o mnohé prospěšné látky.

Luštěniny všeho druhu jsou našemu zdraví v zásadě velmi prospěšné. A při správné úpravě se jich opravdu nemusíte bát.

Důvody odmítání luštěnin

Mezi hlavní důvody, proč mnoho lidí luštěniny nejí, jsou málo chutné stereotypy školních jídelen, které vaří čočku nakyselo spíš nasladko a z úprav fazolí znají hlavně mexické fazole, které bývají nedovařené a jen výjimečně dobře ochucené. Vedle těchto zkušeností si spousta lidí stěžuje na nadýmání. To se ale dostavuje především při špatné přípravě jídel. Luštěniny tedy lze připravit chutně a zdravě tak, abyste z nich měli prospěch i kulinářský požitek.

Proč jíst luštěniny

Luštěniny jsou skvělým zdrojem mnoha důležitých látek. Patří mezi ně vitaminy řady B, zinek, měď, mangan, fosfor, železo, hořčík a draslík. Posledně jmenovaný prvek je zastoupen výrazně. Vedle toho jsou luštěniny zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Vlákninu zde najdeme i jako tzv. rozpustnou vlákninu a vedle ní tu je též rezistentní škrob. Porce čítající 200 gramů uvařených luštěnin nám dodá od výše uvedených látek od zhruba deseti procent do téměř devadesáti procent v případě kyseliny listové. Současně je taková porce kaloricky poměrně chudá. Počítá se kolem 230 kcal, takže z ní rozhodně nepřiberete. Unikátní vlastností luštěnin je, že se rezistentní škrob stává v tlustém střevě potravou pro potřebné bakterie, které tam žijí a podílejí se na správném zažívání a fungování imunitního systému.

Konkrétní zdravotní význam

Z výše uvedeného vyplývá, že luštěniny potřebujeme jako zdroj bílkovin, bez kterých nemůžeme existovat. Potřebujeme všechny uvedené prvky a vitaminy, kterých máme obecně nedostatek. Luštěniny významně pomáhají osobám, které potřebují zhubnout a také zvyšují citlivost na inzulin a snižují hladinu cukru v krvi po jídle. Existují studie, které naznačují schopnost snižovat krevní tlak, cholesterol i krevní tuky. To zase vede k menšímu výskytu infarktů a mrtvic. Působení vlákniny ve střevě snižuje výskyt rakoviny tlustého střeva.

Kdy nejíst

Luštěniny obsahují i některé nevhodné látky. Mezi hlavní patří kyselina fytová. Omezuje vstřebávání zinku a železa. Tato složka hraje roli hlavně u veganů, kteří nemají dost zinku a železa z masa a masných produktů. Lektiny se naproti tomu dobře odstraňují varem, takže by neměly představovat zásadní problém. Pochopitelně jsou onemocnění, kdy vám může lékař luštěniny zakázat nebo omezit jejich dávku.

Jak upravit

Vždy je vhodné luštěniny namočit. Výjimkou je červená čočka, v omezené míře i čočka zelená. Důkladné namočení výrazně zlepší stravitelnost pokrmu. Vařte vždy do měkka. Konzumace nedovařených luštěnin způsobuje nepříjemné nadýmání, o které nikdo nestojí. Snažte se na internetu vyhledat zajímavé recepty. Mezi skvělé patří určitě falafel, o kterém jsme psali zde. Za vyzkoušení stojí i čočkový burger i mnohé další. Pokud máte přece jen obavy z většího množství luštěnin, přidávejte jen menší množství do různých salátů a polévek. Zajímavé jsou také naklíčené luštěniny. Jen pozor - z fazolí se nechává klíčit jen mungo a adzuki, ostatní jsou jedovaté.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod