Jednoduché, ale výživné jídlo pro čas karantény

 Recepty 
18. března 2020 11:56 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jezte výživná jídla, která zasytí na delší dobu Depositphotos
Jestliže se z ničeho nic ocitnete v karanténě, musíte mít také něco k jídlu. Ačkoli si jistě můžete poslat známé na nákup, přece jen bude dobré se naučit některé pokrmy, které jsou dostatečně výživné, a navíc si je můžete připravit i ze surovin, které lze doma skladovat delší dobu.

Zajímavou možností pro čas nouze i karantény, kdy nelze neustále chodit pro čerstvé potraviny, se může stát pikantní falafel. Přinášíme přehled toho, co budete potřebovat a jak postupovat.

Suroviny a ingredience

Postupů na přípravu je řada. Podstatné ale je, že falafel je ve výsledku čistě veganské jídlo a jeho další obrovskou výhodou je, že neobsahuje žádnou mouku. Budete potřebovat:

  • 2 hrnky cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • cibuli
  • 2 lžičky soli
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • půl lžičky pepře (nebo trochu chilli)
  • hrst čerstvé petržele (případně jiné zelené bylinky, třeba pažitku, jarní cibulku)
  • mletý koriandr

Postup

Cizrnu je potřeba namočit přes noc ve vodě. Nechte ji máčet alespoň 12 hodin. Pak vodu slijte a ve vhodném mixéru ji rozmělněte na hrubší kaši. Do poslední várky přidejte ingredience. Nakonec vše smíchejte dohromady. Vše dochuťte podle potřeby. Při smažení se chuť poněkud zjemní, takže se doporučuje udělat těsto slanější. Dejte těsto do lednice alespoň na půl hodinu. Pak tvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů nebo malé placičky a smažte dozlatova na pánvi.

Servírování

Falafel se servíruje na řadu způsobů. Jedním z nich je prosté podání osmažených falafelů s jogurtovým dipem. V Izraeli, kde jde doslova o národní jídlo, servírují falafel s tahini nebo s humusem. Na talíři by neměla chybět čerstvá zelenina. Kdo chce, může přidat nějaké hranolky. Můžete si ale klidně falafelem a zeleninou naplnit třeba pita chleby.

Zdravotní přednosti

Jde o výživné jídlo, které je jednoduché na přípravu, a jehož základ je z trvanlivých surovin. Cizrna je luštěnina, takže je falafel hodnotný z hlediska příjmu bílkovin i z hlediska příjmu vitaminů řady B. I zarytí konzumenti masa často uznávají, že jim falafel chutná. A navíc je zdravý. Více o vitaminu B si pak můžete přečíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008