Nejkřehčí vanilkové rohlíčky, které se vám rozplynou na jazyku
Recept na vanilkové rohlíčky má snad každá rodina svůj. Některé se liší více, některé méně. Každopádně klasika mezi cukrovím by vám na štědrovečerní tabuli určitě neměla chybět.
Ingredience:
Na těsto
- 480 g hladké mouky
- 360 g másla
- 240 g mletých vlašských ořechů
- 120 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- ČL pravé vanilky
Na obalení
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
- pravá vanilka
Postup přípravy
Smícháme hladkou mouku, moučkový cukr, namleté vlašské ořechy, nakrájíme máslo změklé při pokojové teplotě, přidáme žloutky a pravou vanilku a vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň dvě hodiny odležet.
Z těsta tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky se vám budou dělat lépe, když si z těsta vždy kousek odeberete, vyválíte dlouhý váleček, který si nakrájíte na stejné menší kousíčky, ze kterých ohýbejte rohlíčky.
Rohlíčky klademe na pečicím papírem vyložený plech, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 až 180 °C, dokud nejsou rohlíčky zezpodu trošku nazlátlé. Navrchu musí zůstat svělé! Raději je bedlivě hlídejte a dobu pečení si upravte podle zkušeností s vaší troubou.
Po upečení rohlíčky nechte chvilku zchladnout a potom je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. Dále čtěte: Bojíte se nezdravého vánočního přejídání? Prozradíme vám fígl, jak se mu lze vyhnout.