Připravte si doma pohádku mládí. Olizovat se bude celá rodina
Pokud si chcete připravit krupicovou kaši, zvládnete to klidně i během pěti minut, ale výsledek tomu bude odpovídat. I příprava krupicové kaše má svá pravidla a pokud má být dokonalá a opravdu lahodná, vyžaduje svůj čas.
Jak na lahodnou krupicovou kaši?
Ideální je, když krupičku předem namočíte a necháte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Poté se můžeme pustit do práce.
Co budete potřebovat?
- 1 litr mléka
- 80 g dětské krupičky
- špetka soli
- 2 lžíce másla
- 100ml smetany
- kakao
Příprava
Při přípravě krupicové kaše je kritická první fáze, kdy začne krupička rychle bobtnat a velmi snadno se nadělají hrudky. Kaši proto musíme neustále intenzivně míchat, a to i z toho důvodu, abychom předešli připálení. K míchání je ideální menší drátěná metlička.
Čím pozvolněji a pomaleji se vám podaří kaši přivést k varu, tím je lepší výsledek. Když začně kaše probublávat, za stálého míchání vařte alespoň pět minut. Na konci přidejte na zjemnění 100ml smetany.
Kaši odstavte z plotýnky a přidejte lžíci másla Pokračujte v míchání, dokud se máslo zcela nevstřebá.
Ještě horkou kaši rozdělte na talíře, ozdobte. Nejtradičněji se používá kakao a krupicový cukr. Výborná je ale i s čokoládou či karamelizovanými jablky.
Varianta s karamelizovanými jablky
Suroviny
- 1 jablko
- lžička skořice
- 2 lžíce javorového sirupu 2 lžíce
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička másla
Jablka omyjte, rozkrojte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na plátky a promíchejte s citronovou šťávou a špetkou skořice. Dejte do pánve se lžičkou másla a posypte cukrem. Opékejte je po obou stranách na mírném ohni, dokud lehce nezkaramelizují. Poté jimi ozdobte kaši a pokapejte javorovým sirupem. (Dále čtěte: Úžasná úprava cuket, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají).