Mléčné řezy, pribináčky či přesnídávky stojí hodně peněz. Vyrobte je doma za zlomek ceny
Každý, kdo má malé děti, moc dobře ví, jak nákladné jsou některé pochoutky, které děti milují. Ale nezoufejte, můžete jim je dopřát i když máte trochu hlouběji do kapsy. Stačí si nakoupit správné suroviny a pustit se doma do jejich přípravy. Není to nic složitého, přitom výsledek je srovnatelný s originálem. Děti vás budou milovat a vy ušetříte hromadu peněz.
Domácí pribináček
Smetanovo-tvarohový krém milují nejen děti, ale i mnozí dospělí. Pokud se vám nechce dávat 20 korun za kelímek, připravte si jej doma.
Ingredience
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- cukr
- 1 vanilkový cukr
Postup
Tvaroh prošlehejte s vanilkovým cukrem, dle chuti oslaďte krupicovým cukrem a nechte chvilku stát, aby se cukr rozpustil. Pak do tuha ušlehejte smetanu a opatrně ji vmíchejte k tvarohu. Rozdělte do mističek, nechte chvilku vychladit a podávejte. Pokud máte chuť na kakovou verzi, použijte pařížskou šlehačku nebo trochu kakaa. Podle chuti také můžete přidat více smetany nebo tvarohu.
Mléčné řezy
Také oblíbené mléčné řezy nejsou v obchodě zrovna nejlevnější záležitostí. Domácí výrobou ale jejich cenu snížíte na minimum. Následující recept počítá s přípravou 10 kusů mléčných řezů.
Ingredience na těsto
- 80 g polohrubé mouky (lze i špaldovou jemně mletou)
- 3 velká vejce
- 70 g přírodního cukru nebo jeho alternativu (kokosový cukr, sušená třtinová šťáva atd.)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
Ingredience na náplň
- 1 měkký tvaroh v kostce
- 70 g másla
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci medu nebo rýžového sirupu na doslazení
Postup
Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a zlehka zapracujte prosátou mouku s kakaem a lžičkou kypřícího prášku. Těsto rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 8, max. 10 minut. Vyklopte na tác, sloupněte pečící papír a nechte vychladnout.
Připravte si krém tak, že do hladka rozmíchejte tvaroh s povoleným máslem a na závěr vlijte smetanu ke šlehání a společně prošlehejte, aby smetana zhoustla. Oslaďte podle chuti.
Upečenou placku překrojte na půl. Jednu půlku potřete krémem a přiklopte tou druhou. Dejte zchladnout na pár hodin do lednice a pak nakrájejte na obdélníčky.
Ovocná přesnídávka
Pokud si vaše ratolesti rády pochutnávají na přesnídávkách, může se vám nákup skleniček s touto pochoutkou pěkně prodražit. Využijte sezonní ovoce a připravte jim chutnou domácí přesnídávku. Budou se jim dělat boule za ušima. Teď na podzim například není nouze o jablka.
Ingredience
- 5 kg jablek
- cukr
- voda
- vanilkový pudinkový prášek
- libovolné ovoce
Postup
Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Dejte je do hrnce, přilijte vodu tak, aby byly na dně asi tak 4 cm vody, ale aby jí tam nebylo zase moc. Přesnídávka by pak byla řídká. Jablka duste tak dlouho, až změknou. Měkká jablka ponorným mixérem rozmixujte a podle chuti můžete pyré osladit.
V hrnku ve trošce vody rozmíchejte pudink a nalijte do rozmixovaných jablek. Dejte na plotnu a vařte do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijte do skleniček a asi 20 minut sterilujte.
Přesnídávku můžete různě dochutit i dalším ovocem, k jablkům lze přidat třeba jahody, borůvky, hrušky nebo meruňky. A pokud vaše děti milují mléčné karamelky, i ty můžete připravit doma. Návod, jak na to, jsme psali zde.