Návod, který si zamilujete: Nakládané okurky bez zavařování
V letních dnech jsou úžasným osvěžením právě nakládané okurky. Někdo si je v létě neodpustí k jakémukoliv jídlu a někdo jiný si s nimi vystačí i bez hlavního jídla. Každý nakládá okurky svým nejoblíbenějším a snad i nejpohodlnějším způsobem. Mohou být sladší, slanější nebo kyselejší. Proti gustu nelze nic namítat.
Co budete potřebovat?
- několik kusů okurek
- kilo strouhaných okurek
- 2 lžíce soli
- pár snítek kopru
- česnek
- hořčičná semínka
Jak na to?
Do třílitrové nádoby dejte hořčičná semínka. Zasypte je strouhanými okurkami a přidejte dobře umyté celé okurky. Poté dejte znovu vrstvu strouhaných okurek.
Přidejte česnek a kopr a postup opakujte, než Vám dojdou suroviny. Nakonec zasypte solí, zalijte šťávou z nastrouhaných okurek a můžete přidat bobkový list.
Zavíčkujte sterilním víčkem a uložte do chladu. Ve sklepě Vám takto naložené okurky připravené bez zavařování vydrží i dva roky. A když už máme stále po ruce skvělé nakládané okurky, můžeme si udělat jednoduchou a dietní pomazánku, která je pro teplé dny příjemné osvěžení.
Recept na jednoduchou okurkovou pomazánku
Budeme potřebovat
- 3 větší naložené okurky
- jednu cibuli
- malý kelímek bílého jogurtu
- 100g taveného sýra nebo nastrouhaného eidamu
- sůl dle chuti
Zavařené okurky nastrouháme na jemném struhadle a slijeme vodu. Pokud děláme z eidamu můžeme ji tam nechat. Od toho se pak odvíjí hustota pomazánky. Smícháme s nadrobno pokrájenou cibulkou a ostatními surovinami. Přisolíme podle slanosti sýra. (Dále čtěte: Léčivé účinky láku z kyselých okurek. Na co všechno zabírá).