Léčivé účinky láku z kyselých okurek. Na co všechno zabírá?

 Zdraví 
13. dubna 2019 11:13 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lák z okurek nikdy nevylévejte, má široké využití Shutterstock
Končí u vás nálev z okurek v čočce, případně v majonézovém salátu, a nebo rovnou v záchodové míse? Je to velká škoda. Lák má skutečně léčivé účinky a může být nápomocen při mnoha zdravotních potížích.

Pojďme se podívat, s jakými poměrně častými zdravotními problémy vám může lák z okurek pomoci. 

Bolest v krku

Koho alespoň jednou v životě netrápila nepříjemná bolest v krku? Tady se vyplatí mít po ruce nálev z kyselých okurek. Tento ne zrovna nejlahodnější nápoj dokáže v ústní dutině odstranit bakterie a také vyrovná hladinu pH v hrdle. Nálev si trochu zahřejte a po doušcích vypijte. Postačí 1-2 dcl. Pokud jeho chuť není opravdu nic pro vás, zkuste ho použít alespoň ve formě kloktadla.

Pálení žáhy

I pálení žáhy je velmi častým zdravotním problémem, který trápí mnohé z nás. A stejně i na tento neduh existuje hned několik ověřených domácích receptů. Známá je všestranná soda bikarbona, ale nápomocný může být i lák z nakládaných okurek. Nemusíte se obávat toho, že nálev je kyselý. V žaludku totiž dokáže účinně neutralizovat kyseliny a přinese tak rychlou úlevu od nepříjemných těžkostí.

Svalové křeče

Nálev z kyselých okurek je skvělým zdrojem elektrolytů, které napomáhají udržovat rovnováhu v případech, kdy se tělo potí a ztrácí vodu. Právě ztráta sodíku či draslíku, může být příčinou vzniku nepříjemných svalových křečí. Pokud vás často trápí křeče (zvláště po cvičení), dopřejte si sklenku okurkového nálevu. Nálev z nakládaných okurek je skvělou prevencí křečí a navíc zklidňuje svaly a tělu dodá sílu.

Popáleniny

Díky tomu, že nálev z kyselých okurek v sobě ukrývá kombinaci soli a octa, je skvělým přírodním prostředkem proti svědění a podráždění pokožky. Pokud se příště spálíte na slunci nebo vás štípne otravný hmyz, neváhejte postižené místo ošetřit právě studeným lákem z nakládaných okurek. Namočte do něj vatový tampón nebo kus jemné látky a přiložte na podrážděnou kůži. Nálev okamžitě potlačí pocity svědění a podpoří hojení drobných popálenin.

Přepískli jste to s alkoholem?

Posledním zdravotním problémem, se kterým vám nálev z kyselých okurek pomůže, je takzvaná opice. I v tomto případě vám nálev udělá skvělou službu. Do organismu dopraví chybějící elektrolyty, uklidní podrážděný žaludek a dokonce odstraní i ne zrovna příjemný zápach z úst. Sklenku nálevu z okurek si však můžete dopřát i když vás trápí zácpa. (Dále čtěte: Neuvěříte, co dokáže voda z uvařené rýže. Odteď už ji nikdy nevylejete).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47