Ztučnění jater: Jak poznáte, že jste ohroženi právě vy?

 Zdraví 
08. dubna 2019 20:02 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Steatóza vede k trvalému a nevratnému poškození jater  Shutterstock
Játra mají v našem těle řadu významných funkcí. Mimo jiné se podílí na metabolismu a ovlivňují detoxikaci organismu. Tento orgán mohou postihnout různé nádorové nebo jiné druhy onemocnění. Jedním z nich je steatóza jater.

Při steatóze dochází k výraznému narušení funkce jater. V následujícím článku vám řekneme, co je steatóza jater, jak se projevuje a zda je možná prevence.

 Co je steatóza jater?

Steatóza jater nebo i ztučnění jater představuje metabolickou chorobu jater. Jde o stav, při kterém dochází k ukládání tukových kapiček, respektive jejich částic v játrech. Přítomnost tuku v jaterních buňkách je přitom běžná, problém nastává při jeho nadměrném hromadění. 

Koho se týká?

Steatóza nepostihuje pouze starší populaci, ale rozvíjet se může i u mladších jedinců. Nutné je také zmínit, že proces ztučnění neohrožuje jen játra, ale například i ledviny či srdeční sval. Příčiny steatózy jater jsou různé. Obvykle se mluví o alkoholových a nealkoholových příčinách onemocnění. Na vzniku této nemoci se totiž může podílet nadměrná konzumace alkoholu, ale i mnohé další faktory. Příčinou může být porucha tukového metabolismu i obezita a celkově dlouhodobé nezdravé stravování. Ohroženější jsou jedinci s vysokým cholesterolem i pacienti s cukrovkou či hepatitidou.

Jak se onemocnění projevuje a co hrozí?

  • Steatóza jater, hlavně ta, jejíž příčinou není alkohol, se v počátečních fázích téměř neprojevuje a probíhá bezpříznakově.
  • Objevit se mohou jen poměrně nespecifické příznaky, jako například slabost, únava, snížená výkonnost, plynatost či nechutenství.
  • Později může postiženého trápit i bolest v nadbřišku, zejména pod žebry na pravé straně těla, případně i další trávicí potíže. Bolest obvykle bývá tupá až tlaková. 
  • Mnohem závažnější průběh má zpravidla sekundární steatóza jater neboli onemocnění obvykle vyvolané nadměrnou konzumací alkoholu. Může se projevovat výraznou malátností i zažívacími potížemi, jako je například problém s vyprazdňováním.
  • Objevit se může i zvracení a další projevy selhávání jater. 
  • Obecně může v důsledku steatózy dojít až k zánětlivým změnám v játrech, což představuje diagnózu zvanou steatohepatitida.
  • Při dalším progresivním poškození orgánu se může onemocnění rozvinout až do cirhózy či rakoviny jater.

Jaká je léčba?

Jaterní steatózu lékař diagnostikuje na základě ultrazvukového vyšetření i za pomoci stanovení jaterních enzymů v krvi. Rovněž může přistoupit k odběru vzorku jaterní tkáně na mikroskopické vyšetření, čili k takzvané biopsii. Při potvrzení diagnózy lékař stanoví vhodnou léčbu, a to zejména na základě toho, do jaké míry je onemocnění rozvinuté, nebo co je jeho příčinou. Podle příčiny onemocnění je tedy nezbytné například eliminovat příjem alkoholu či věnovat dostatečnou pozornost léčbě cukrovky.

Nezbytná je změna životního stylu, zejména úprava životosprávy a stravovacích návyků. Vhodné je snížení příjmu cukrů a zejména špatných tuků. Tělo by mělo naopak dostat dostatek všech potřebných vitaminů či minerálů. V případě potřeby může zlepšit stav pacienta i přiměřená redukce váhy. Důležitá je zejména prevence onemocnění. Ta v sobě zahrnuje zdravé stravování, vyhýbání se nadměrné konzumaci tuků i alkoholu a udržování vhodné váhy. Rovněž je třeba udržovat tělo v pohybu a neignorovat problémy s cukrovkou či vysokým cholesterolem. (Dále čtěte: Jak poznáte, že vás ohrožuje cirhóza jater a jaké symptomy byste neměli přehlížet).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008