Pět důležitých rad, jak se vyhnout cukrovce

 Zdraví 
05. listopadu 2018 08:32 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pro své zdraví bychom měli něco udělat Pixabay
Žijeme ve světě, kde přibývá lidí s nadváhou nebo dokonce lidí obézních. Není divu, že přibývá i osob s cukrovkou. Máme několik tipů, které vám pomohou problém zkrotit. Začněte už dnes.

V České republice trpí cukrovkou druhého typu skoro každý desátý člověk. A není to jen cukrovka sama, jde spíš o to, že s ní souvisí různé komplikace. Po čase se přidružují nemoci cév, srdeční infarkty, mozkové mrtvice, diabetická noha, a nakonec její amputace. Stejně tak různá plísňová a jiná kožní onemocnění. Rozhodně nic příjemného.

Jak vzniká cukrovka

Na rozdíl od cukrovky prvního typu, která se objevuje již v poměrně mladém věku a vzniká genetickou dispozicí a následným spouštěčem, kterým může být stres, infekce či nějaký jiný důvod, je cukrovka druhého typu typická civilizační nemoc. Příčinou je vedle rodové dispozice zejména nadměrná konzumace jídla a hlavně jídla bohatého na sacharidy. Věc je samozřejmě ještě mnohem složitější, ale pro jednoduché přiblížení tato úvaha stačí. Člověk se přes inzulinovou rezistenci překlopí až do stadia cukrovky. Aniž by to tušil, jeho krevní cukr stoupá a začíná poškozovat jednotlivé orgány. Cukrovka nebolí, ale konce mohou být hodně nepříjemné.

Co dělat?

Pět triků, které lze doporučit a kterých stojí za to se držet, jsou tyto: jíst střídmě a zdravě, vyhýbat se alkoholu a kouření, být hodně v pohybu, nejíst průmyslově upravované potraviny, dodržovat racionální pitný režim. Tyto věci zásadním způsobem ovlivňují naše zdraví. Prospějí vám pochopitelně i v boji s mnoha jinými nemocemi, ale pro cukrovku jsou zcela zásadní.

Jíst střídmě a zdravě

Jde skutečně o to dodržet obě spojené zásady. I zdravého jídla se můžete přejídat a pak i ze zdravého můžete tloustnout, což se vám vymstí. Zkuste si vždy na talíř dát o něco méně, případně na sobě vyzkoušejte různé fígle, které se občas doporučují. Kupte si menší talíře, uberte velikost příloh a zvyšte podíl zeleniny. Zdravá strava je na zeleninu každopádně bohatá. Jezte ji syrovou i vařenou. Omezte konzumaci bílé mouky. Je-li to nezbytné, použijte rozemleté ovesné vločky. Používejte mouku žitnou a nejlépe celozrnnou. Nepoužívejte cukr.

Vyhýbat se alkoholu a kouření

Alkohol v sobě má mnoho energie a minimum biologicky aktivních látek. Jistě lze občas vypít sklenku vína či piva, ale pravidelná konzumace většího množství vede k poškození orgánů a také k nadměrnému zatížení slinivky a jater, což nepřispívá našemu zdraví. Přebytečná energie se samozřejmě ukládá ve formě tuků a obezita pak vede k rozvoji cukrovky druhého typu. Pokud jde o kouření, je dobré vědět, že kuřáci mají zhruba o 50 % větší šanci, že se u nich rozvine cukrovka.

Být v pohybu

Při pohybu se cukr spaluje. Pohyb je skvělý i pro ty, kteří už cukrovkou onemocněli. Mnoha komplikacím se dá předejít, pokud budete pravidelně cvičit, chodit na delší procházky, fyzicky pracovat, jezdit na kole. Můžete si vybrat z mnoha možností, které vám vyhovují. Spalováním energie snížíte svou hmotnost, ale také zvýšíte bazální metabolismus a omezíte možnost vzniku inzulinové rezistence.

Vyhnout se průmyslově upravovaným potravinám

Potraviny nacpané různými konzervanty a dalšími látkami ničí naše zdraví. Stojí za rozvojem mnoha nemocí. Ve vztahu k nadváze působí i proto, že klamou naše tělo – působí na naši chuť a vyvolávají často touhu po další porci. Děje se tak díky přidaným glutamátům, díky cukru obsaženému v pokrmech, díky vysokému podílu soli. To všechno má devastující vliv na naše zdraví.

Dodržovat racionální pitný režim

Pravidelně pít vodu či vodu ochucenou bylinkami nebo citrusy je to nejlepší, co můžeme udělat. Snižujeme tak spotřebu jídla, pálíme více energie a zabraňujeme tloustnutí. Dva litry tekutin jsou určitě vhodným základem pro zdraví. Kdo se více potí, může občas zařadit minerální vody s vyšším obsahem solí či magnézia. Další informace najdete třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47