Příznaky mozkové mrtvice: Nepodceňujte řeč těla ani varovné signály ve tváři

 Zdraví 
03. listopadu 2018 09:05 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Varovným signálem bývá svěšený koutek Shutterstock
Mozková mrtvice je onemocnění, kterému ročně u nás podlehnou zhruba dvě pětiny všech, kteří jí onemocní. Jde tedy zhruba o 14 tisíc úmrtí ročně. Mnoho dalších nemocných má trvalé následky a mrtvice se pochopitelně také vrací a opakuje.

Mrtvice či mozková příhoda je typické onemocnění, které postihuje ročně asi 35 tisíc lidí v České republice. Někdy jsou následky fatální. Nemusí tomu tak ale být vždy. 

Co se v mozku děje

Většina případů mrtvice je způsobena ucpáním cév, které zásobují různé části mozku. Příčinou ucpání může být krevní sraženina, stažení cév v důsledku stresu či přílišné zúžení průchodu cév v důsledku zanášení cév nánosy na jejich stěnách. Každopádně část, která se ocitne bez zásobování kyslíkem, rychle odumírá. Postupně odumírá i širší okolí. Jiným druhem postižení je krvácení do mozku, které je způsobeno prasklou cévou či tepnou. Podle rozsahu jde o velmi život ohrožující postižení, které velmi často končí smrtí. Tvoří asi pětinu všech mozkových příhod. Vzhledem k tomu, že laik nemá šanci zjistit, zda jde o ucpání cévy či krvácení do mozku, je zapotřebí vždy okamžitý transport do nemocnice.

Jak poznat mrtvici

Pro mozkovou příhodu je typické, že pacient najednou nemůže dělat určitou činnost, kterou jinak běžně dělal. Často se nemůže pohybovat a typické je, že nehybnost zasahuje jen jednu polovinu těla. Zasažený mrtvicí nedokáže udržet ruce natažené před sebou, jedna z nich začne rychle klesat. Jindy nemůže mluvit, nebo říká nesmysly, případně nemůže najít správná slova. Někdy přestane vidět na jedno oko. Někdy se projeví ztuhlost šíje. Při větším rozsahu postižení mozku může pacient rovnou upadnout do bezvědomí. Někdy jsou naopak projevy mírné. Třeba se dostaví jen určitá zmatenost a v obličeji bývá povislý koutek, který člověk nedokáže zvednout, takže má pak nesymetrický úsměv. 

Jak postupovat

Okamžitě volat záchranku. Nepřipusťte žádnou diskusi s nemocným, který obvykle do nemocnice nechce a myslí si, že se z potíží vyspí. Zatímco při srdečním infarktu umí lékaři pomoci pacientům zhruba šest hodin od prvních příznaků, u mozkové mrtvice jde o minuty. Vždy je potřeba, aby lékaři stanovili příčinu komplikací a nasadili příslušnou léčbu. Jestliže přijedete do nemocnice včas, dá se ještě ledacos zachránit. Speciální léky na rozpouštění krevních sraženin mohou nemocnému zachránit život i mnohé schopnosti, o které by třeba přišel. Nemluvě o tom, kdyby na vině bylo krvácení do mozku, které by vedlo k jistému úmrtí.

Důležitá je prevence

Mrtvice může hrozit v každém věku. Ale po padesátém pátém roce života se pravděpodobnost zvyšuje. Do značné míry můžeme situaci ovlivnit i sami. Mrtvice jednoznačně více hrozí kuřákům, lidem, kteří pijí v nadměrné míře alkohol a samozřejmě lidem obézním. Nepodceňujte proto rizika a udržujte své tělo v dobré kondici. Nekuřte, jezte střídmě a zdravě a alkohol pijte jen příležitostně a v malém množství. Dopřávejte si též dostatek odpočinku a spěte alespoň sedm hodin denně. Více informací o boji proti obezitě najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve