Mlsejte bez výčitek: Recepty na nejlepší zázvorové lahůdky

 Recepty 
02. listopadu 2018 14:20 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kandovaný zázvor můžeme mlsat bez výčitek svědomí Pixabay
Podzim je v plném proudu a nachlazení na nás stále číhá na každém kroku. Tak nezapomeňte, že nejlepší prevencí je zázvor. Díky němu se k vám bacily nemají šanci dostat. Vyzkoušejte dobroty, které jsme pro vás připravili. Pochutnáte si a budete fit.

Dejte si dobroty, které vás překvapí svou chutí. Navíc vás v tento čas pořádně zahřejí. Díky tomu, že zázvor chrání před nemocemi z nachlazení, si pochutnáte a zároveň poskytnete svému tělu dokonalou prevenci.

Zázvorové pivo

Přísady na kváskový základ:

  • 8 rozinek
  • šťáva z 2 citronů
  • 1 lžička citronové dřeně
  • 4 lžičky krystalového cukru
  • 2 lžičky mletého nebo strouhaného zázvoru
  • 500 ml studené vody

Na pivo:

  • 1 kg cukru
  • 2 1/2 l horké vody
  • 1/2 hrnku citronové šťávy
  • 3 1/2 l vody

Kváskový základ dáme do uzavíratelné sklenice (a sklenici nejlépe do nějaké další nádoby), romícháme a necháme 2 až 3 dny stát na teplém místě. Když základ začne kvasit, přidáváme každý den 2 lžičky cukru a 2 lžičky zázvoru, a to děláme 6 dní.

Pak připravíme pivo: V horké vodě rozpustíme cukr a pak do vychladlé vody s cukrem přes plátno zcedíme kvásek. Přidáme citronovou šťávu, dolijeme vodou, promícháme, nalijeme do lahví, vychladíme a před použitím necháme stát dalších 6 až 7 dní. Nezapomeňte každý den kontrolovat a upouštět, aby láhve nevybouchly.

Zázvorový sirup

Přísady:

  • 100 g zázvoru
  • 1 menší citron
  • 500 g cukru
  • 1,5 l vody

Zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Pak dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca 30 minut. Poté přidáme cukr a šťávu z citronu a vaříme dalších 10 minut. Necháme vychladnout. Studené přecedíme a slijeme do skleněných lahví. Z tohoto množství připravíme zhruba litr sirupu. Zkuste si připravit i další báječné podzimní nápoje, které vás prohřejí a dodají energii.

Kandovaný zázvor

Oddenek zázvoru oškrábejte a pak nakrájejte na kostky či plátky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, dokud se značná část vody neodpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu nebo v troubě.

Zázvorový chléb

Přísady:

  • 500 g tekutého medu
  • 500 g čerstvých drobků z toustového chleba
  • 2 lžičky drcené skořice
  • 2 lžičky drceného zázvoru
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • čerstvé lístky (oblíbených) bylinek a celé hřebíčky

Pokud je nutno, tak med rozehřejeme, aby byl dobře tekutý. Pak jej nalijeme do velké misky a smísíme s drobky a kořením. Výsledná směs může být hodně tuhá. Pak ji vložíme na mělký plech, vyložený papírem na pečení nebo fólií, a rovnoměrně roztlačíme po celé ploše. Máme-li trochu potíže s lepivostí těsta, prsty si občas namočíme do studené vody. Postaráme se, aby povrch byl docela rovný, a pak tento tvar stabilizujeme vložením plechu do chladničky, tak na jednu až dvě hodiny. Potom plát vyklopíme na jiný papír na pečení a rozkrájíme na čtvercové řezy. Do každého čtverečku zabodneme malé lístečky vybrané bylinky a do středu zapíchneme celý hřebíček. Pečeme na cca 180 stupňů Celsia. 

Anglické zázvorové sušenky

Přísady:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 žloutek
  • mandle
  • kandovaný zázvor

Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto spojilo. Necháme alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Potom vyválíme a vykrajujeme. Mandle spaříme a oloupeme, zázvor nakrájíme na stejně velké kousky a ozdobíme jimi vykrájené tvary. Pečeme ve středně teplé troubě. 

Zázvorový dressing

Přísady:

  • 4 jarní cibulky nakrájené na kostičky
  • ½ šálku arašídového oleje
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 2 lžíce naloupaného a na kostičky nakrájeného zázvoru
  • 2 lžíce nakrájeného celeru
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Všechny přísady vložte do mixéru a umixujte na hladký krém. Přendejte do misky. Na stůl dejte orestované kuřecí maso a mix zeleniny. Doprostřed přidejte misku s dressingem. Každý ať si dá podle své chuti!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda