Mlsejte bez výčitek: Recepty na nejlepší zázvorové lahůdky

Kandovaný zázvor můžeme mlsat bez výčitek svědomí
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Recepty 
02. listopadu 2018 14:20 / Pixabay
  0   0
Podzim je v plném proudu a nachlazení na nás stále číhá na každém kroku. Tak nezapomeňte, že nejlepší prevencí je zázvor. Díky němu se k vám bacily nemají šanci dostat. Vyzkoušejte dobroty, které jsme pro vás připravili. Pochutnáte si a budete fit.

Dejte si dobroty, které vás překvapí svou chutí. Navíc vás v tento čas pořádně zahřejí. Díky tomu, že zázvor chrání před nemocemi z nachlazení, si pochutnáte a zároveň poskytnete svému tělu dokonalou prevenci.

Zázvorové pivo

Přísady na kváskový základ:

  • 8 rozinek
  • šťáva z 2 citronů
  • 1 lžička citronové dřeně
  • 4 lžičky krystalového cukru
  • 2 lžičky mletého nebo strouhaného zázvoru
  • 500 ml studené vody

Na pivo:

  • 1 kg cukru
  • 2 1/2 l horké vody
  • 1/2 hrnku citronové šťávy
  • 3 1/2 l vody

Kváskový základ dáme do uzavíratelné sklenice (a sklenici nejlépe do nějaké další nádoby), romícháme a necháme 2 až 3 dny stát na teplém místě. Když základ začne kvasit, přidáváme každý den 2 lžičky cukru a 2 lžičky zázvoru, a to děláme 6 dní.

Pak připravíme pivo: V horké vodě rozpustíme cukr a pak do vychladlé vody s cukrem přes plátno zcedíme kvásek. Přidáme citronovou šťávu, dolijeme vodou, promícháme, nalijeme do lahví, vychladíme a před použitím necháme stát dalších 6 až 7 dní. Nezapomeňte každý den kontrolovat a upouštět, aby láhve nevybouchly.

Zázvorový sirup

Přísady:

  • 100 g zázvoru
  • 1 menší citron
  • 500 g cukru
  • 1,5 l vody

Zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Pak dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca 30 minut. Poté přidáme cukr a šťávu z citronu a vaříme dalších 10 minut. Necháme vychladnout. Studené přecedíme a slijeme do skleněných lahví. Z tohoto množství připravíme zhruba litr sirupu. Zkuste si připravit i další báječné podzimní nápoje, které vás prohřejí a dodají energii.

Kandovaný zázvor

Oddenek zázvoru oškrábejte a pak nakrájejte na kostky či plátky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, dokud se značná část vody neodpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu nebo v troubě.

Zázvorový chléb

Přísady:

  • 500 g tekutého medu
  • 500 g čerstvých drobků z toustového chleba
  • 2 lžičky drcené skořice
  • 2 lžičky drceného zázvoru
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • čerstvé lístky (oblíbených) bylinek a celé hřebíčky

Pokud je nutno, tak med rozehřejeme, aby byl dobře tekutý. Pak jej nalijeme do velké misky a smísíme s drobky a kořením. Výsledná směs může být hodně tuhá. Pak ji vložíme na mělký plech, vyložený papírem na pečení nebo fólií, a rovnoměrně roztlačíme po celé ploše. Máme-li trochu potíže s lepivostí těsta, prsty si občas namočíme do studené vody. Postaráme se, aby povrch byl docela rovný, a pak tento tvar stabilizujeme vložením plechu do chladničky, tak na jednu až dvě hodiny. Potom plát vyklopíme na jiný papír na pečení a rozkrájíme na čtvercové řezy. Do každého čtverečku zabodneme malé lístečky vybrané bylinky a do středu zapíchneme celý hřebíček. Pečeme na cca 180 stupňů Celsia. 

Anglické zázvorové sušenky

Přísady:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 žloutek
  • mandle
  • kandovaný zázvor

Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto spojilo. Necháme alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Potom vyválíme a vykrajujeme. Mandle spaříme a oloupeme, zázvor nakrájíme na stejně velké kousky a ozdobíme jimi vykrájené tvary. Pečeme ve středně teplé troubě. 

Zázvorový dressing

Přísady:

  • 4 jarní cibulky nakrájené na kostičky
  • ½ šálku arašídového oleje
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 2 lžíce naloupaného a na kostičky nakrájeného zázvoru
  • 2 lžíce nakrájeného celeru
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Všechny přísady vložte do mixéru a umixujte na hladký krém. Přendejte do misky. Na stůl dejte orestované kuřecí maso a mix zeleniny. Doprostřed přidejte misku s dressingem. Každý ať si dá podle své chuti!

📷
3
fotografie
Martina Langová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Prestižní galerie zdarma? Proč ne. V Londýně v tom nevidí problém

Dům a zahrada

V mikrovlnce nemusíte jenom ohřívat oběd. Dokáže třeba obnovit vůni koření nebo oloupat česnek

Bydlení

Vertikutátor ocení každý majitel zahrady. Jen je důležité vědět, jaký typ se vám hodí

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu