Podzim přináší mnoho zajímavých přírodních plodů. Přichystejte z nich lahodnou hostinu

 Recepty 
02. října 2018 17:23 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Podzim s sebou přináší spoustu rozmanitých plodů Shutterstock
Začátek října přináší spoustu rozmanitých, zajímavých přírodních plodů. Z nich si můžeme udělat lahodné jídlo, které pomáhá našemu tělu a navíc báječně chutná. Inspirujte se následujícími recepty a pochutnejte si.

Mezi nejznámější plody září bezesporu patří šípek. Červené plody, nejčastěji plané růže, najdeme na stráních a slunečných mezích. Sbíráme pouze červené plody, které jdou snadno utrhnout. Šípek v sobě obsahuje spoustu vitaminu C a vitaminu A. Především céčko je pro naše tělo důležité, protože nám dodává v tomto podzimním období důležitou ochranu před chřipkami a virózami.

Kulinářské potěšení

Delikatesní šípková omáčka

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 150 g šípků
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • dle chuti pak máslo, cukr, citronovou šťávu, sůl, hřebíček a hladkou mouku

Šípky zbavíme stopek a okvětí. Rozpůlíme je, odstraníme jádřince i s chloupky a důkladně promyjeme studenou vodou. Potom je uvaříme ve vodě doměkka. Nakonec šípky rozmixujeme na protlak. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zředíme ji vývarem a vmícháme šípkový protlak, červené víno, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru.

Podle chuti omáčku osolíme a osladíme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu. Po chvíli stáhneme plamen a šípkovou omáčku necháme už jen probublávat. Získáme sametovou omáčku. Šípkovou omáčku podáváme k vysoké (jelen, daněk, muflon), pernaté (bažant, koroptev) a černé zvěřině.

Zdravá lahůdka

Další zdravou surovinou z přírody jsou černé jeřabiny. Plody temnoplodce černoplodého najdeme snad na každé zahrádce, popřípadě blízko lesa, kde dříve byla lidská obydlí. Sbírají se černé, v hroznech rostoucí plody, které jsou sladké. Černé jeřabiny jsou významné pro svůj vysoký podíl vitaminu P, který napomáhá ke zpevnění a zpružnění cévní stěny.

Ochutnejte domácí kompot

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 1 kg černých jeřabin
  • 500 g cukru krystal
  • 300 ml vody

Jeřabiny očistíme, propereme a necháme okapat. Do kastrolu dáme vodu s cukrem, svaříme, a pak nasypeme jeřabiny. Mírně vaříme, až změknou a zesklovatí. Pak je vybereme děrovanou naběračkou, vsypeme do skleniček a zalijeme šťávou. Sklenky uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru nebo sterilujeme patnáct minut při osmdesáti pěti stupních Celsia. Můžeme je kombinovat s jablky, hruškami a bezinkami. Vynikající je z tohoto kompotu bublanina.

Chutné černé bobule

Jako poslední, ne však významem, zde uvedeme bezinky. Jsou to černé peckovičky, plné vynikající temné šťávy. A pár jich venku na keřích ještě zbylo. Jsou cenné pro svůj vysoký podíl vitaminu B a C jsou přírodním pokladem. Nikdy však neochutnáváme syrové bezinky, protože lidské tělo na ně není stavěno, jsou mírně jedovaté (zvracení a střevní nevolnost). Avšak po uvaření se stávají lahodnou pochoutkou.

Dejte si bezinkovo-kávový likér

Na 1 litr vody budeme potřebovat:

  • 1 kg zralých bezinek
  • 1 kg krupicového cukru
  • 2 lžičky jemně namleté kávy
  • 250 g rumu

Dobře omyté plody bezinek lehce pomačkáme ve větším hrnci, přidáme vodu a cukr a směs za stálého míchání povaříme zhruba 15 minut na mírném ohni. Pak ji přecedíme přes čisté plátno nebo husté sítko, bezinky důkladně vymačkáme a do tekutiny vysypeme mletou kávu, přilijeme rum. Tuto směs promícháme a necháme vychladnout. Hotový likér znovu promícháme a slijeme do láhví, které uzavřeme korkovou zátkou nebo šroubovacím víčkem. Takto uvařený likér uchováváme na tmavém a suchém místě.

Lahůdky z trnek

Trnky jsou skvělým zdrojem vitaminu C. Posílí imunitu a chrání před virózami. Připravte si právě teď lahůdky z trnek. Roste jich všude plno, dalo by se i říci, že se letos přemnožily, tak se do toho můžete pustit.

Dýňová polévka

Samozřejmostí je na podzim dýňová polévka. Dýňová polévka z dýně hokaido je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová prakticky bez námahy. Uvařte si lahodnou dýňovou polévku, podle našeho receptu. Dýně má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008