Muchomůrka růžovka: Jak ji poznat a její léčivé účinky

 Zdraví 
01. října 2018 07:43 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Většina sbírá hřiby, ale růžovky jsou skvělé na chuť i pro zdraví Shutterstock
Právě teď jsou lesy plné muchomůrky růžovky. Ne všichni ji sbírají, takže máte velkou příležitost využít jejích léčivých schopností. Čtěte dál a dozvíte se, k čemu je dobrá.

Muchomůrka růžovka je zvaná též masák. Je to vynikající jedlá muchomůrka, která roste poměrně hojně ve všech typech lesa. Najdete ji tedy jak pod smrky, tak i v lesech listnatých či smíšených. Má různý tvar, ale jakmile se ji jednou naučíte poznávat, chybu neuděláte.

Poznávací znaky

Muchomůrka růžovka má vždy třeň narůžovělý a podobně narůžovělý je i klobouk. Prstenec má na sobě rýhy. Právě rýhy jsou zásadním poznávacím znamením, neboť barva plodnic může někdy kolísat. Každopádně platí, že pokud si nebudete jisti, houbu v lese necháte. Časem se naučíte poznávat masáky s naprostou přesností. Záměna je možná jen u nezkušených houbařů, a to s muchomůrkou tygrovanou či zelenou. Je to sice s podivem, protože vypadají úplně jinak, ale občas se to stane. Bohužel právě tyto muchomůrky jsou smrtelně jedovaté. Je možné, že houbaři udělají tu chybu, že určí jen jednu houbu na daném místě a zbytek sesbírají. To je samozřejmě špatně.

Léčivé účinky

Muchomůrka růžovka je zasyrova také jedovatá. Proto před použitím houbu vždy povařte nebo jinak tepelně upravte. Jinak obsahuje velké množství aminokyselin a bílkovin. Některé plodnice mohou mít bílkovin více než maso. Dále obsahuje muchomůrka růžovka chitin, který je velmi prospěšný pro fungování žaludku a střev.

Mezi její další účinky patří podpora metabolismu, schopnost pročistit organismus a rovněž velmi pozoruhodné je působení muchomůrky růžovky na psychiku. Houba obsahuje také lysin, který potřebujeme pro vstřebávání vápníku a pro tvorbu svalů.

Pomáhá při hubnutí

Jestliže upravíte růžovku dietně, pomůže vám podobně jako jiné houby při hubnutí. Houby vedle zdraví prospěšných látek obsahují hlavně spoustu vody a z té se, jak známo, nepřibírá. Pochopitelně efekt hubnutí vezme za své, jestliže houbu připravíte jako řízek nebo ji smažíte v obrovském množství tuku. A ještě jednou na závěr doporučujeme sbírat jen ty houby, které bezpečně poznáte. Na ty nejjedovatější se můžete podívat v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve