Kdy je ideální čas začít dávat malému dítěti kapesné?

 Děti 
29. září 2018 08:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dítě si může začít spořit už i od školky Internet
Mami, kdy mi dáš kapesné? Tuto otázku může časem očekávat prakticky každý rodič. Od kolika let je však vhodné dávat dětem peníze? A jaká částka je optimální?

Mluvit o penězích byste měli s dětmi prakticky od plenek. Vždyť i v pohádkách děti slyší o zlaťácích nebo oslíčkovi otřes se a vědí, na co se peníze používají. Podstatné je, aby měly už od mala budovaný zdravý přístup k hospodaření, protože jednou budou s nimi také manipulovat. Takže se rozhodně s dítětem nestyďte o penězích mluvit.

V první třídě i dřív

Kapesné by mělo dítě dostávat s nástupem do školy. Ale klidně můžete začít i o trochu dřív. Impulzem k tomu může být například jeho touha po nějaké dražší hračce. Klidně mu kupte na narozeniny prasátko či jinou pokladničku.

Optimální částka 

Výše kapesného záleží čistě jen na vás. Do ní mu můžete pravidelně dávat nějakou částku. Její výše může být odvislá také od případných výkonů ve škole. Dohodnutou sumu mu vyplácejte pravidelně, vždy v určitý den. U malých dětí ji rozdělte na několik částí s tím, že mu kapesné budete vyplácet jednou za týden, postupem času interval prodlužujte.

Doporučená částka

  • 1. až 5. třída: 10 - 50 Kč
  • 6. až 9. třída: 200 - 400 Kč
  • Střední škola: 400 - 800 Kč
  • Vysoká škola: 600 - 1 000 Kč

Půjčím ti, ale vrať

Jestli vás váš potomek někdy požádal o půjčku, tak mu ji klidně poskytněte, ale samozřejmě s tím, aby vám všechno vrátil. Stanovte si s ním termín i eventuální výši splátek. Díky tomu ho naučíte, že své příjmy i výdaje musí mít pod kontrolou. I to, že každá půjčka se musí splatit. Pokud to totiž nebude znát, pak se také může jednoho krásného dne stát, že skončí v osobním bankrotu. 

Nic není zadarmo

Pokud vaše dítě po něčem touží, nabídněte mu, ať si na to naspoří z kapesného. A nebo se domluvte, že pokud zvládne uspořit půlku, vy mu zbytek doplatíte. Zároveň je také potřeba dítku vysvětlit, že pokud utratí všechno dřív, než bude další datum vyplácení, musí holt počkat. Samozřejmě však zbystřete, pokud se peníze dítěti nedostávají pravidelně. Může jít jak o šikanu, tak i o drogy. O tom, jak poznat na dítěti, že bere drogy, jsme psali zde.

Svěřte mu účty

U staršího dítěte můžete zkusit, aby si samostatně platilo obědy ve škole nebo účet za telefon. Jednak mu tím dáte najevo, že mu důvěřujete, a hlavně díky tomu velmi rychle zjistí, že existují platby, které je prostě nutné zaplatit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve