Neumíte si představit život bez tabletu? Dejte si pozor na vážné zdravotní následky

 Zdraví 
27. září 2018 08:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za bolestí páteře i hlavy může být špatné držení tabletu Depositphotos
Tablety se staly běžnou součástí našich životů a mnoho lidí s nimi pracuje takřka pořád. Jenže tělo není na tyto moderní technologie stavěné a výsledkem mohou být vážné zdravotní komplikace.

Možná jste už slyšeli pojem iPad shoulder. V češtině je tento výraz známý jako tabletové nebo iPadové rameno. Jde o zcela novodobý termín, který se ale v poslední době požívá častěji, než je zdrávo. A to doslova. Jde totiž o bolest ramen, za kterou může dlouhodobé používání tabletů, ale i elektronických knih nebo velkých smartphonů.

Tabletové rameno může vzniknout jako důsledek častého a především špatného držení tabletu či jiného podobného zařízení. Bolestem pohybového aparátu lze přitom předejít. Je ovšem důležité vědět, jak tato digitální zařízení správně používat.

Klíčová je poloha

Drtivá většina lidí tablet používá tak, že si ho položí na nohy, do klína nebo drží zařízení v rukách. Jenže ze zdravotního hlediska právě tyto polohy moc ideální nejsou - tělo je totiž v předklonu a dochází k předsunutí krční páteře a hlavy. To vše způsobuje napětí a přetížení jak krčních, tak i ramenních svalů a vzniká  bolest.

A nejde jen o nějakou zanedbatelnou bolest, která brzy přejde. Člověk si totiž tímto způsobem doslova koleduje o vznik degenerativních změn na páteři. V ordinacích lékařů se pak objevují i dvacetiletí pacienti, u nichž jsou evidovány počínající změny na ploténkách.

Jak s tabletem zacházet

Nejlepší samozřejmě je omezit dobu práce s mobilem či tabletem na nezbytně nutnou dobu. Když už s tabletem manipulujete, je třeba dodržet pár zásad.

  • Při práci se opírejte celou délkou zad o opěradlo židle, eventuálně použijte relaxační polohu a opřete si i hlavu.
  • Důležité je si také opřít ruce o trup nebo o stůl. Vyhnete se tak nadměrnému přetěžování ramene a paže při držení tabletu.
  • Řešením může být i stojánek na tablet - díky němu nebudete zařízení vůbec držet v rukách.
  • Pokud s tabletem pracujete doma, položte se pohodlně třeba na sedačku a tablet si položte na nohy nebo na polštář tak, abyste měli povolené svaly trupu a těla, a to včetně horních končetin.

Sportem ku zdraví

I dříve mívali lidé třeba při čtení knihy hlavu skloněnou, jenže podle odborníků věnovali aktivní práci daleko více času. Tím se udržovali v kondici a neměli tolik přetížené určité svaly a naopak oslabené jiné, jako je tomu dnes. Snažte se proto nesedět jen u tabletu, ale běžte se projít, zaběhat nebo projet na kole. Pokud totiž budete trávit příliš mnoho času ve špatném postavení těla, doplatíte na to nejen bolestmi krční páteře, ale i bolestí hlavy, ramen či celých paží, předloktí a rukou.

Při práci ve strnulé pozici pak využívejte dynamické změny polohy a úlevové polohy, při kterých se svaly protáhnou a zrelaxují. Také se snažte mít hlavu v menším předklonu a nedívat se do tabletu dolů, ale co nejvíce před sebe.

Černé vyhlídky

Používání tabletů má samozřejmě negativní dopad na pohybový aparát dospělých, ale i studentů a malých dětí. A v tuto chvíli nikdo nedokáže odhadnout, jaké důsledky bude mít časté užívání tabletů na dětský pohybový aparát v dlouhodobějším horizontu.

Odborníci se obávají, že tyto moderní technologie mohou negativně ovlivnit psychomotorický vývoj dětí a postupně by mohlo vzniknout i vadné držení těla. Americká pediatrická akademie například doporučila, aby předškolní děti netrávily s těmito přístroji více než dvě hodiny denně. Děti do dvou let by pak s nimi neměly přijít do styku vůbec. O tom, kdy je vhodná doba pořídit dětem mobil, tablet nebo notebook, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47