Trápí vás dlouhodobá únava? Takhle se jí snadno zbavíte
Pokud si únavu uvědomíme včas, máme ještě možnost s tím něco rychle udělat. Naordinovat si odpočinek, případně dovolenou. Pokud však přetěžujeme náš organismus déle, nenechají na sebe problémy dlouho čekat.
Definice únavy
Chronická únava těla je klasický imunitní deficit. Ovšem správně fungující imunita je cesta k tomu, abychom byli zdraví. Obyčejné únavy se můžeme zbavit za pár dní, pokud si to uvědomíme a nasadíme si pořádný odpočinek.
V opačném případě se mohou přidat bolesti, mírné teploty, citlivost na chlad, problémy s usínáním, ztráta krátkodobé paměti, problémy se sluchem, zvonění a šumění v uších, pocení zejména v noci, těžké dýchání, a nakonec i deprese. Tomu všemu se následně už říká „únavový syndrom“.
Řešte příčinu
Aby se nám problémy spojené s únavou vyhnuli, je nutné dodržovat několik důležitých zásad. Ty nám mohou pomoci zůstat zdraví, případně se opět rychle dostat do té správně kondice. Jak na to?
Změna jídelníčku
Vyřaďte cukry, přidejte více čerstvého ovoce a zelené listové zeleniny. Tělo touží zejména po vitaminech skupiny B a dále po vitaminech C, D a E. Jezte především celozrnné obilniny, ořechy (vhodné jsou především vlašské ořechy), otruby, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, luštěniny (zejména pak čočku, fazole, sojové boby). Snažte se vyhýbat bílé mouce a všem potravinám s lepkem, které přetěžují náš zažívací systém a jsou nejlepší cestou k chronické únavě.
Chutě na sladké
Je vhodné je zahnat slunečnicovými semínky, ořechy či sušeným ovocem (nedoslazované, nesířené), vhodné jsou i čisté kakaové boby. Zapomeňte na všechny průmyslově zpracované sladkosti. Vyhýbejte se nekvalitním čokoládám, sušenkám či tučným a přeslazeným zákuskům. Energie z těchto sladkostí nás může sice na chvíli „nakopnout“ a pomoci nám lépe se soustředit, ale z dlouhodobého hlediska nám spíše ubližuje a sílu nám bere.
Kvalitní sacharidy
I ty si naše tělo žádá. Obsahuje je tmavá rýže, celozrnné těstoviny, dobré je i celozrnné pečivo. Pokud můžete, preferujte spíše pečivo z kvásku, nikoliv z droždí. Pečivo s kváskem kyne pomaleji a pro tělo je lépe stravitelné. Organismus se při jeho trávení nenadře tolik, jako u obyčejného pečiva z droždí.
Bylinky
Tělu prospěje šípek, kopřiva, rakytník, pampeliška, hloh, máta nebo meduňka. Připravujte si z nich nejlépe čaj, případně zařaďte tinktury. Maximálně se snažte vyhýbat bylinným sirupům, které jsou plné cukrů a jejich užívání je tedy spíše kontraproduktivní.
Pročišťovací dny
Chybět by neměly ani pročišťovací dny. Určete si den v týdnu, kdy budete jíst méně nebo vůbec. Vhodné jsou také dny, kdy budete jíst jen ovoce, případně si jeden den v týdnu budete připravovat výhradně ovocno-zeleninové nebo jen zeleninové šťávy. Tělo se krásně pročistí a vy se budete cítit skvěle.