Chcete být na podzim in? Zapomeňte na výstřednosti a zkuste slušivý preppy styl

 Móda 
22. září 2018 08:40 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Preppy styl je konzervativní, ale ne nudný Internet
Pokud vám v módě chybí odvaha experimentovat a kombinovat nemožné, ještě to neznamená, že nemůžete držet krok se současnou módou. Vyzkoušejte například oblíbený preppy styl - pro konzervativnější povahy je jako dělaný, přitom je velmi trendy.

Preppy styl (nazývaný také preppies) vznikl v 50. letech minulého století na severovýchodě USA a odkazoval na oblečení studentů takzvané „břečťanové ligy“, kteří pocházeli z vyšších sociálních vrstev. Je ideální pro každého, kdo nemá rád extravaganci, ale naopak si nedokáže představit život bez saka, košile a dalších podobných kousků.

I když jde o velmi konzervativní styl oblékání, rozhodně nemusí být nudný. Výhodou je, že sluší ženám i mužům, a to všech možných postav i věku. A hlavně, jde o velmi nadčasový styl, který je módní už mnoho let.

Kvalita nade vše

Šatník inspirovaný bohatými americkými vysokoškoláky může mít mnoho podob, ale jedno je třeba u tohoto stylu dodržet, a to je kvalita. Kvalitní materiály jsou základem preppy stylu, ať už jde o blejzry, košile, polo trika, skládané sukně nebo propínací svetříky.

A i když se může zdát, že jde o módu jen pro bohaté, není to pravda. I americká zlatá mládež, která měla peněz dost, si mnohé kousky kupovala z druhé ruky. A to samé můžete udělat vy - stačí zavítat do nejbližšího second handu a určitě tam objevíte spoustu kvalitních pokladů. Nejlepší jsou věci z vlny nebo kašmíru.

Co nesmí prepíkům chybět v šatníku

Žádný vyznavač preppy stylu se neobejde bez saka (nejlépe modrého) a košile. Dámy by si měly pořídit také skládanou sukni, punčocháče nebo podkolenky a pánové zase kvalitní bavlněné kalhoty. Samozřejmostí jsou šněrovací polobotky, například známé oxfordky, o kterých jsme psali zde. Chybu neuděláte ani bílým oblečením, ať už košilí, kalhotami nebo šaty. Teď na podzim nebo pak na jaře určitě unosíte trenčkot. Pro preppy styl jsou ale typické i svetry s véčkovým výstřihem, polo trika s límečkem nebo elegantní kalhoty chinos, které vám nahradí klasické džíny. O zásadách, jak nosit polotrika, jsme psali zde. Pásek si pořiďte kvalitní a bez výrazné přezky. Prepíkův šatník ale může mít několik podob:

Konzervativní oblečení - preppies si nepotrpí na extravaganci a módní výstřelky. Dávají přednost kvalitním klasickým kouskům.

Sportovní elegance - v podání preppies jde o oblečení, které se inspiruje módou v jezdectví, golfu a jiných sportech „vyšší třídy“.

Značkové oblečení - nosí oblečení předních značek. Nikdy ale nenosí trika s velkým logem či potiskem.

Kostkové a pruhované vzory - na svetrech, na tričkách, košilích, zkrátka všude.

Barvy - nejčastěji je oblečení v tmavě modré, tmavě červené či zelené barvě, ale pro oživení není na škodu ani nějaký kousek ve žluté barvě nebo jemném pastelovém odstínu. Na černou ale raději zapomeňte, zvolte raději hnědou.

Co se týká módních doplňků, na ty si prepíci moc nepotrpí. Muži mohou maximálně zvolit nějaké kvalitní hodinky či subní prsten, dámy pak mohou sáhnout třeba po náhrdelníku z pravých perel.

Preppy jako životní styl

Preppy ovšem není jen o oblečení. Jde v podstatě o životní styl, který se z amerického východního pobřeží rozšířil do celého světa.

Studenti prestižních škol, jako je Yale, Oxford nebo Harvard, se rádi odlišovali. A to nejen oblečením, ale i životním stylem. Preppies si tak zakládají na svém šprťáctví, intelektualitě, vytříbenosti a lásce k umění. Milují knihy, škola je těší a mezi jejich oblíbené sporty patří kriket, golf a polo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve