Je čas dýní. Udělejte si z nich úžasně výživné masky či koupel

 Krása 
20. září 2018 12:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dýně je skvělým protivráskovým pomocníkem Depositphotos
Dopřejte si dýni. Tento krásný oranžový plod je však nejen chutnou surovinou v kuchyni, ale umí udělat i mnoho kosmetických kouzel.

Skvělá dýňová polévka je v tomto období neodolatelná, stejně tak jako výborné rizoto nebo marmeláda. Dýně však má ale i léčivé a regenerační účinky, které je možné využít pro naše zdraví i krásu. Tento plod je bohatý na zinek, vitaminy A a C a dodá pleti potřebnou ochranu. Je rovněž skvělým přírodním bojovníkem proti vráskám. Využití téhle oranžové krásky je nepřeberné. Zkuste také pár receptů na pleťové masky či vlasový kondicionér.

Dýňová maska ze semen

Tato maska ze semínek je velice vhodná pro mastný a pórovitý obličej. Rozmixujte 2 polévkové lžíce mletých dýňových semen, s 1 - 2 lžícemi smetany. Tuto pastu naneste na obličej a nechejte půl hodiny působit. Pak obličej umyjte.

Maska z dužiny

Základem receptu je dužina. Vydlabejte si zhruba 4 velké lžíce dýně a rozmixujte ji na hladkou kaši. Přidejte rovněž jedno vajíčko. Do směsi můžete pro normální pleť přidat lžíci mléka, pro mastnou pleť lžíci jablečného cideru nebo brusinkové šťávy a pro suchou lžíci medu. Vzniklou pastu naneste na obličej a po dvaceti minutách smyjte. Plátky dýní si můžete rovněž potírat čistou pokožku.

Domácí kondicionér

Věděli jste, že z dýně si můžete připravit i úžasný objemový kondicionér? Je to jednoduché. Nasekejte si najemno půl skleničky omyté dýňové slupky a stejné množství dužiny bez semínek. Vše zalijte půl druhým litrem studené vody a nechejte asi čtyři hodiny louhovat. Pak vše vařte na mírném ohni asi pětačtyřicet minut. Po vychladnutí tekutinu přeceďte a používejte při každém mytí.

Dýňová koupel

Není nad to si po náročném dni dopřát horkou koupel, nejlépe dýňovu. Malý plod si připravte stejně jako na polévku. Nakrájejte jej na kostky, zalijte vodou a vařte do doby, než bude z dýně kaše. Přilijte k ní litr plnotučného mléka, zamíchejte a nalijte si do teplé vany. Výsledkem bude dobře prokrvená, okysličená kůže, která je výrazně měkčí a pružnější. Za elixír krásy je rovněž považován dýňový olej

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47