Kuří oko: Jak se ho zbavit rychle, jednoduše a hlavně bez bolesti

 Zdraví 
18. září 2018 09:36 / Monika Thomsonová
  6
📷
5 fotografií v galerii
Kuří oko je nevzhledné a bolestivé  Depositphotos
Kuří oko není ničím příjemným. Objevit se může na nohou i na rukou a při dotyku nebo chůzi i pořádně bolí. A přestože lékárny jsou plné různých speciálních náplastí na kuří oka, rozhodně stojí za úvahu poprat se s nimi i pomocí prostředků, které máte doma.

Sesbírali jsme několik osvědčených domácích receptů, které by vás měly zbavit kuřích ok dříve, než se nadějete.

Jak a proč vzniká kuří oko?

Kuří oko (lat. Clavus) vznikne v důsledku nahromadění odumřelé kůže a jejím třením například o obuv. Nejčastěji se objevuje v oblasti chodidla, ale vyskytnout se může i v prostoru mezi prsty. Viníkem bývá nejčastěji nevhodná obuv. Ať už vás to jakkoli láká, nikdy kuří oka neodstraňujte násilím! Jak se tedy efektivně zbavit kuřího oka v domácích podmínkách?

Rozchodník prudký

Tato rostlina je mimořádně účinná. Má totiž schopnost změkčit zhrublou kůži, pro kuří oko charakteristickou. Rozchodník má typické žluté květy a kromě kuřího oka vám efektivně vyléčí i afty nebo hemoroidy. Sbírá se v době květu, tedy v červenci. Čerstvé listy rozchodníku pořádně rozmačkejte a přiložte na postižené místo. Pozor! Při vnitřním použití je rozchodník jedovatý. Stejně tak buďte opatrní, aby se vám šťáva z rostliny nedostala do očí. Hrozí totiž trvalé poškození zraku!

Šťáva z vlaštovičníku

Vlaštovičník je notoricky známá bylinka, kterou si prioritně spojujeme s odstraňováním bradavic. Výborná je i v případě kuřího oka. Jeho největší síla je právě ve šťávě, která má žlutou až oranžovou barvu a nachází se ve stonku rostliny. Touto šťávou si opakovaně potírejte postižené místo. Stejně jako rozchodník ani vlaštovičník nesmí přijít do kontaktu s očima, ale nesmí se dostat ani do otevřených ran.

Terpentýn

Jde o tekutinu, která se získává destilací smůly ze stromů, převážně borovicové. Už v dávné minulosti se používal k léčbě povrchových ran a známý je také jako hubitel vší ve vlasech. V případě kuřího oka si namočte do terpentýnu vatu nebo vatový tampon a přikládejte na postižené místo, ideálně na noc. Tuto kúru aplikujte až do zmizení kuřího oka. Jak bezbolestně odstranit bradavice se dočtete zde.

Co ještě může pomoci?

  • Pomáhá i potírání citrónovou šťávou, smíšenou s prolisovaným česnekem nebo s octem. Vyzkoušejte i kolečko citronu, přiložené na kuří oko přes noc.
  • Osvědčil se také ricinový olej.
  • Pokud se rozhodnete řešit své kuří oko s lékařem, pravděpodobně vám doporučí jeho odstranění tekutým dusíkem nebo vyříznutí chirurgickým postupem.
  • Pomoci vám může i pedikér, avšak zákrok se pravděpodobně neobejde bez bolesti. 

Důležitá je prevence

Prevencí je nošení pohodlné, kvalitní a dobře padnoucího obuvi. Zároveň dbejte na pravidelné odstraňování odumřelé kůže na nohou, ať už prostřednictvím profesionální pedikúry nebo doma s pomocí pemzy. Nezapomeňte na pravidelné aplikování kvalitních krémů a gelů na chodidla. Místo na pedikúru zajděte do spíže. Více jsme psali před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod