Milujete tatarák? Zkuste bramborový či houbový, jsou vynikající
O původu tataráku koluje mezi lidmi fáma, jak divocí mongolští nájezdníci dávali syrové kusy masa pod sedla svých koní a celý den na nich rajtovali. Večer pak stačilo přidat hrst koření a pochoutka byla připravena. Jenže ve skutečnosti se tatarský biftek objevil na stole poprvé v Paříži, a to na přelomu 19. a 20. století. Kuchaři tehdy servírovali syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí.
Tatarák má buď své zaryté příznivce, nebo naopak odpůrce. Každopádně kuchaře tento pokrm inspiruje k nejrůznějším variacím, a tak si dnes můžete pochutnat nejen na masovém tataráku, ale i tataráku z uzeniny, ovoce, ředkviček, avokáda a podobně. A vyzkoušet můžete i následující dva netypické tataráky - z brambor a hub, jejichž sezona je nyní v plném proudu.
Tatarák z brambor
Tatarák z brambor je skvělý na zužitkování uvařených brambor a má mnoho variant. Servírovat ho můžete se stejnými přísadami, jak jste zvyklí u normálního tataráku a uzpůsobit si ho tak svým chutím.
Ingredience
- 4 uvařené brambory (varný typ B)
- svazek jarních cibulek
- 100 g anglické slaniny
- 2 velké lžíce dijonské hořčice
- chilli paprička
- 2 stroužky prolisovaného česneku
Postup přípravy
Brambory uvařte ve slupce, a poté oloupejte. Nakrájejte je na velmi drobné kostičky. V pánvi mezitím opražte nakrájenou slaninu, kterou zamíchejte mezi bramborové kostičky. Přidejte dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, osolte a opepřete podle chuti. Ke směsi přidejte najemno nasekanou jarní cibulku spolu s chilli papričkou a podávejte s opečenými toasty nebo klasickými topinkami.
Houbový tatarák
Bílkoviny hub jsou svým složením aminokyselin blízké masu. Jsou málo kalorické, obsahují vitaminy, minerální látky i stopové prvky, mají nízký obsah sacharidů. Tatarák z hub si zamilujete.
Ingredience
- 600 g různých druhů čerstvých hub
- 2 jarní cibule
- 50 g másla
- špetku římského kmínu
- sůl
- bílý, čerstvě mletý pepř
- 100 g zakysaného jemného krému nebo tučný bílý jogurt
Postup přípravy
Očištěné, omyté houby a cibuli nakrájejte nadrobno, opečte na másle dozlatova, ochuťte solí, pepřem a římským kmínem, krátce poduste a nechejte vychladit. Před podáváním smíchejte vychlazený houbový tatarák se zakysaným krémem. Houbový tatarák můžete podávats topinkou, ale ještě zajímavější kombinace je s bylinkovými palačinkami. Připravíte je z palačinkového těsta, do kterého přidáte dvě polévkové lžíce sekaných bylinek (bazalky, petrželové natě, oregána). Vše pak posypte hoblinami parmezánu.
Připravte si k tataráku domácí chléb a budete se olizovat až za ušima! Příprava chleba je snadná a vyjde vás na pár korun. Zkuste ho a už nikdy nebude chtít jiný!