Důvěřujte přírodě: Sedm zázračných bylin, díky kterým budete zdravější a krásnější

 Zdraví 
13. září 2018 16:06 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé byliny nám mohou být velmi prospěšné Shutterstock
Oteklé nohy, nafouklé břicho a ucpané póry trápí většinu z nás. Naštěstí je pomoc snadná a nemusí nás stát ani korunu. Prozradíme vám, kteří pomocníci z přírody s vašimi obtížemi zatočí.

Problémy s menstruací nebo přechodem mohou být brzy minulostí. Zatímco moderní medicína tápe, bylinky jsou účinným lékem na tyto potíže už odpradávna. Zapamatujte si názvy bylin, které vám představíme, a mějte je vždy při ruce. Můžete je kdykoliv využít jako levnou přírodní lékárničku pro první pomoc.

Zavodněné tělo

Sáhněte po bylince s názvem kontryhel obecný. Dá se říci, že patří mezi typické ženské bylinky. Už kdysi dávno se používal při silném menstruačním krvácení, tlumí problémy během přechodu, zmírňuje počáteční problémy v pubertě, pomáhá ženě v šestinedělí a působí proti zadržování vody v těle.

Kromě toho posiluje funkci dělohy, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a působí proti typicky ženským zánětům a výtokům. Mladé lístky se dají použít na přípravu vitaminového čaje, do polévek, příloh a kaší.

Koliky a křeče

S bolestivou menstruací nebo křečemi v lýtkách si snadno poradí mochna husí. Obsahuje látky, které uvolňují hladké svalstvo. Ideální je použít ho například jako přísadu do koupele. Léčí totiž i naši kůži – zapařeniny, vřídky, akné či hnisavé vyrážky. Ovšem pozor, je jednou z bylin, která není vhodná v těhotenství. O bylinkách, kterých se ani v těhotenství bát nemusíte, se dočtěte zde.

Studné ruce a nohy

Jestli je vám stále zima a máte problémy s krevním oběhem, cévami nebo dokonce i zadržováním vody, pak je na čase vyzkoušet dřišťál obecný. Látky z kořene účinně ztlumí i menstruační problémy. Plody jsou pak vhodné jako osvěžení a na povzbuzení organismu. Ale pozor – tuto rostlinu je třeba užívat s mírou a ideálně pod dohledem odborníka. Všechny její části obsahují totiž i jedovaté látky.

Nepříjemné návaly

Nad touto bylinkou zajásají všechny ženy v přechodu. Proti nepříjemným návalům toho totiž moc neexistuje. Přesto tu je jedna neobyčejně obyčejná bylinka, která skutečně pomáhá. A tou je šalvěj. Obsahuje totiž rostlinné hormony. Ty pomáhají jak proti návalům tepla, tak i na bolesti prsou při menstruaci.

Menstruační bolesti

Sporýš lékařský patří mezi bylinky s tlumícími účinky. Díky tomu pomáhá nejen s bolestivou menstruací, ale i jako prostředek při problémech s přechodem. Je to také skvělé analgetikum při bolestech hlavy.

Těžkosti s přechodem

Účinné látky, které obsahuje oman pravý, pomáhají při nepravidelném cyklu a proti běžným obtížím v přechodu. Tlumí návaly, bolesti hlavy i pocity horka. Stojí za to jej vyzkoušet.

Hormonální nerovnováha

Výkyvy nálad, ucpané póry, akné i plačtivost. To všechno mohou mít na svědomí rozházené hormony. Snad tou nejlepší volbou je v tomto případě bazalka. Její lístky dokážou neskutečné věci. Obsahují totiž hormon, který tlumí bolesti při menstruaci, upravuje výkyvy cyklu a také vyrovnává nedostatek hormonů v menopauze.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008