Bylinky, kterých se ani v těhotenství bát nemusíte

 Zdraví 
07. září 2018 07:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Heřmánek pravý zklidní žaludek a uleví od křečí Pixabay
Bylinky léčí, ale jak je známo, mohou i uškodit. Právě množství u nich hraje zásadní roli, v těhotenství potom obzvlášť. Pokud jste si je do té doby dopřávala bez omezení, zpozorněte. Některé mohou ublížit vývoji plodu nebo dokonce způsobit potrat.

Těhotným ženám se doporučuje pít nejčastěji pramenitá voda. Kofein sice zakázaný není, ale vhodný je podle lékařů pouze v menším množství. A čaj? Doporučovaný je ovocný nebo rooibos, jenže ten každému nechutná. Nasnadě jsou proto bylinky. Pečlivě však zvažte, kterým udělat po dobu devíti měsíců ve své kuchyni prostor. Krom chutných nápojů je pak samozřejmě využijete i v případě nejrůznějších obtíží. Které základní byliny by vám neměly chybět a kterým je naopak lepší se na určitou dobu obloukem vyhnout?

Heřmánek pravý

Mezi bylinkami hotový poklad. Podporuje trávení, takže uleví od nevolností a zklidní žaludek. Má jemně projímavé účinky, což se hodí při častých zácpách. Navíc obsahuje vysoké množství vápníku a hořčíku, jehož nedostatek zapříčiňuje bolestivé křeče. Heřmánek uleví od pálení žáhy a snižuje hladinu cukru v krvi, také horečku. Těhotné si jej mohou bez obav dopřát.

Šípek

Má vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitní systém, což je pro nastávající maminky velmi důležité. Běžně bývá součástí čajových směsí pro těhotné, takže není nutné se mu vyhýbat. Pokud máte tu možnost, nasbírejte si plody růže v přírodě ještě nyní. Není nad vlastní léčivé zásoby.

Lípa srdčitá

Květ z lípy mějte jako těhotná doma v zásobě určitě. Nejen skvěle chutná, ale pomůže v případě, že máte ucpaný nos, škrábe vás v krku, začnete kašlat a objeví se horečka. Než sáhnete po paralenu, uvařte si jej s medem a vypoťte se. Lípa je skvělým bojovníkem proti nastupující nemoci. Uleví zvlášť od suchého kašle, protože uvolňuje hleny.

Jitrocel

Podobnou službu jako lípa vám prokáže jitrocel. Nejčastěji se podává ve formě bylinného sirupu proti kašli, který je běžně k dostání v lékárnách. Je výbornou alternativou k lékům, které jsou pro nastávající maminky tabu. Někdy se prodává v kombinaci s mateřídouškou. Dopřát si můžete i jitrocelové bonbóny.

Kopřiva

Pomáhá od pálení žáhy, navíc je velkou zásobárnou nejrůznějších vitaminů – obsahuje hořčík, vitamin C, vápník, železo, beta-karoten, zinek a řadu dalších důležitých prvků. Kopřivu můžete sbírat dokonce ještě v září. Čaji z kopřivy se v těhotenství vyhýbat nemusíte, ale stejně jako u všech předcházejících bylinek nepřesahujte doporučené množství. Tím jsou maximálně dva až tři šálky denně.

Dopřát si můžete krom jiných také list maliníku, spíše ovšem ve II. a III. trimestru, stejně tak levanduli nebo rakytník. Máta ani meduňka zakázané nejsou, ale rozhodně nepatří k běžně a dlouhodobě užívaným bylinkám v těhotenství. Rozhodně však dejte sbohem podbělu nebo šalvěji, které se často užívají při nachlazení. Vhodné nejsou pro těhotné ani třezalka, lékořice, eukalyptus, zázvor, divizna, tymián, majoránka, muškátový oříšek, kmín, hřebíček nebo skořice. V malém množství v jídle se jich však obávat nemusíte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47