Znáte konjakovou mouku? Zázrak nebo zabiják?

Konjak se dá použít k přípravě různých pokrmů
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
01. srpna 2018 11:50 / Shutterstock
  1   0
Na trhu je celá řada potravin, které jsme dříve neznali. Které ale konzumovat, abychom prospěli svému zdraví? Jak je na tom mouka s názvem konjak nebo též glukomannan? Máme zajímavé informace.

Konjaková mouka se začíná prosazovat mezi lidmi, kteří chtějí zhubnout. Má totiž velmi zajímavé složení a schopnosti. Použít ji můžete na zahušťování jídel a k přípravě různých pudingů. Obsah sacharidů má totiž velmi nízký a nízký má i glykemický index. O jiných alternativách mouky jsme psali pro změnu v článku zde.

V čem prospívá

Konjak je především rozpustnou vlákninou. Té obsahuje na 100 gramů přes 82%. Sacharidů má jen 3,38 gramu. Vytváří jakousi ochrannou vrstvu na střevech. Očišťuje střeva. Zpomaluje vstřebávání sacharidů. Snižuje hladinu cholesterolu. Podporuje růst přirozené střevní mikroflóry. Snižuje zpětné vstřebávání žlučových kyselin.

Svůj objem je schopna zvětšit mnohonásobně. Proto i malé množství zasytí, neboť zaplní žaludek. Významným využitím konjakové mouky je proto léčba obezity a všeobecně se používá pro zdravé stravování. Abyste si uměli představit zahušťovací schopnosti konjaku, pak si představte, že pouhých 100 g zahustí až 30 litrů tekutiny.

V čem je problém

Někteří odpůrci konjaku tvrdí, že sice jde o původně přírodní produkt, protože vstupní surovinou je kořen rostliny Amorphophallus konjac, která se v Asii pěstuje. Mouka je ovšem podle nich tak průmyslově zpracovaná, že už je pro naše tělo obrovským problémem.

Jiná potíž je ale se schopností zahustit úplně cokoliv a zvětšit objem. Konjak byl totiž pod označením E425 přidáván i do některých cukrovinek, které i díky tvaru a způsobu konzumace vedly u několika dětí k úmrtí zadušením. Tyto cukrovinky byly zakázány, ale hlavní problém zůstává. Pokud by někdo snědl větší množství konjaku, hrozí, že sousto nedojde ani do žaludku, spojí se se slinami a zvětší svůj objem ještě v jícnu.

Bezpečné použití

Jídlo obsahující konjak by mělo být kompletně připravené tak, aby konjaková mouka už nemohla vstřebávat další vodu. Pokud bude mít jídlo vhodnou konzistenci, žádné nebezpečí nehrozí a s polykáním nebude problém. Pokud přípravu zanedbáte nebo budete chtít konjakovou mouku ochutnávat, můžete si opravdu ublížit.

K čemu se hodí?

Už jsme tu psali o zahušťování pokrmů. Používá se při přípravě asijských nudlí. Z konjaku můžete ale také péct a připravovat pudingy. Při zahušťování dbejte, aby se mouka vždycky rozmíchala se studenou vodou či mlékem. Pouhé 3 gramy zahustí asi 0,75 litru guláše. Pět gramů připraví 0,5 litru pudingu. Při pečení se přidává k běžným ingrediencím, takže se uplatní spíš jako doplněk, který zlepší trávení pečiva.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

I v zimě můžete navštívit perlu Montreuxské Riviery, hrad Chillon na břehu Ženevského jezera

Dům a zahrada

Na zažranou mastnotu můžete použít tři věci, které má každý doma

Bydlení

Máte malý byt a na větší nemáte peníze? Zvětšit jej můžete i bez stavebních úprav

Zavřít reklamu