Jak zhubnout bez vedlejších účinků: Je lepší vsadit na některou ze známých diet nebo se vyplatí jít jinou cestou?

 Zdraví 
19. ledna 2022 07:26 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Základem je hodně vlákniny, bílkovin a méně tuků a sacharidů Pixabay
Věčné téma hubnutí se po svátcích vrací s velkou silou. Máme zvolit některou z diet nebo jít ještě jinou cestou? Přinášíme malé shrnutí několikaletých zkušeností s hubnutím.

K vysněnému cíli, tedy štíhlé postavě, existuje řada cest. Ne každá je pro všechny. Proto je rozumné zkoušet, co vyhovuje právě vám. Proto je dobré poslouchat i zkušenosti druhých.

Lowcarb

Omezení příjmu sacharidů je oblíbená metoda hubnutí. Funguje s jistotou, ale řada lidí je díky této metodě jakoby bez energie. Také díky této metodě zbytečně navyšují příjem těch potravin, které nejsou právě nejzdravější. Myslíme tím především uzeniny, tučná masa či nevhodné tuky. Omezení příjmu sacharidů je pro většinu osob v naší společnosti nutnou podmínkou změny váhy směrem dolů. Je tomu tak hlavně proto, že máme příjem sacharidů zbytečně vysoký. Mluvíme hlavně o jednoduchých sacharidech, zejména o cukru. Je jedno, zda jde o cukr řepný, třtinový, bílý nebo hnědý. Všechny tyto formy jsou v naší potravě zastoupené zbytečně moc a jejich redukce je na místě. Cukr se přidává i do jídel, kde vůbec být nemusí. Proč by měl být v zeleninových salátech? Proč v čočce? Proč v rajské? Zkusili jste někdy připravit tato jídla podle osvědčených receptů, jen bez cukru? Pokud si na absenci bílého jedu zvyknete, přijde vám podobný pokrm s cukrem příště naprosto odporný.

Sacharidy mohou být ale i složené. To jsou ty, které nacházíme v pečivu a jiných obilninách. Existují dokonce sacharidy, které jsou nestravitelné, takže nemohou ovlivňovat hladinu glukózy. Různé sacharidy tohoto typu tělo potřebuje, je na ně zvyklé. Ani tyto sacharidy ale nemusí přijímat v nesmyslně vysokém množství. Rozumný stravovací režim, který nebude jen nárazovou snahou o rychlé zhubnutí, by měl proto obsahovat složené sacharidy, nejlépe v kombinaci s vlákninou. V rozumném množství. Vezmeme-li v potaz muže kolem 50 let, který měří 185 cm a váží 110 kg, měl by jeho denní příjem sacharidů pro hubnutí být zhruba 180 g.

Keto dieta

Extrémní variantou nízkosacharidové stravy je keto dieta. Při ní snížíte příjem sacharidů pod třicet gramů denně a vaše tělo se po několika dnech přepne na štěpení tuků, odkud bude získávat energii formou ketonů. Dieta funguje, kila jsou dolů velmi rychle. Při delší době použití však nastupují možné problémy. Někteří lidé mají potíže s vypadáváním vlasů, jiní mohou mít zvýšený cholesterol díky vysokému příjmu tuků. Některé osoby nejsou schopny zvládnout různé vedlejší příznaky této diety. Mohou se dostavit úporné bolesti hlavy nebo velmi vysušené rty či pokožka. Pokud ketózu zvládáte a nejste diabetik, klidně si pár dnů této diety naordinujte. Ale po týdnu se zase vraťte k rozumné stravě, která bude pestrá.

Složení stravy

Vrátíme se k výše uvedenému příkladu muže, který má na svůj věk a váhu sníst denně potraviny s celkovým kalorickým příjmem kolem 1700 kcal. Jde o hodnotu, která má za cíl redukovat váhu. Vedle 180 gramů sacharidů by měla obsahovat 120 gramů bílkovin, 53 gramů tuků a 28 gramů vlákniny. Velkým překvapením může být, jak jednoduché je překročit denní příjem tuků a jak náročné je zahrnout potřebné množství vlákniny a někdy i bílkovin. Přitom právě v tom leží tajemství našeho úspěchu v hubnutí.

Příklad jídelníčku

Přinášíme jako ukázku možný vzorový jídelníček na jeden den. K snídani si vedle kávy s mlékem můžete dopřát ovesnou kaši v mléce ochucenou banánem. K svačině vedle kávy nebo čaje bez cukru si dáte krajíček žitného chleba s máslem a vejce natvrdo. K obědu si dopřejete velký kus kuřecích prsou s rýží a bohatou dávkou (200 gramů) čerstvé zeleniny. Odpoledne posvačíte jablko a povečeříte už střídmě tmavý vícezrnný chléb v množství do 200 gramů a šunku s vysokým obsahem masa. K tomu si dopřejete ještě kousek balkánského sýra. Pijete samozřejmě vodu. Kávu a čaj bez cukru si můžete též dopřát podle libosti. Tato dávka má už ale lehce překročenou mez u tuků a bohužel jen 75 % příjmu vlákniny, ačkoliv je zde ovesná kaše i bohatá dávka zeleniny, jablko, jakož i vícezrnný chléb k večeři.

Současně se nepočítá s jiným příjmem tuků, než který bude přirozeně ve vejci, mase, sýru, šunce a kousku másla o velikosti 20 gramů, které budeme mít k namazání chlebů.

Současně ale platí, že jakkoli zvýšený příjem v rámci jednoho dne už vede k větší kalorické hodnotě a tím i k přibírání na váze. Zdá se tedy, že cesta k hubnutí vede přes rozumně nastavené hranice toho, co sníme. Jedinou možností, jak si dopřávat, je více se hýbat. Ani v tom případě ale nemůžeme naše tělo zbytečně krmit tuky, protože ty se ukládají okamžitě do zásob. Pro energii tělo sáhne do svalů a vezme si glykogen. Na straně druhé – kvalitní tuky potřebujeme, tělo bez nich neumí fungovat.

Zdroje: nhs.uk, healthline.com, kaloricketabulky.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod