Rádi si posedíte na záchodě? Pak možná nevíte, že hazardujete se svým zdravím

 Zdraví 
21. února 2019 06:30 / Šárka Sokolská
  43
📷
4 fotografie v galerii
Podle průzkumů se tato neřest týká častěji mužů než žen Depositphotos
Rádi se zavřete na toaletu a tam strávíte i půl hodiny třeba u dobré knihy nebo nad mobilem? Pak vězte, že váš organismus z toho není zrovna nadšený. Dokonce si koledujete o pěkné zdravotní problémy.

Zdlouhavé vysedávání na záchodně není jenom mužskou záležitostí, ale čím dále více i žen či dokonce dětí. Navíc většinou míváte tělo v nepřirozené poloze, tedy ohnuté dopředu. Ač to může znít sebevíc ironicky, při dlouhém vysedávání na toaletě si můžeme přivodit gastroenterologické problémy, a to od zácpy až k hemoroidům. Jak je to možné?

Toxiny ve střevech

Pokud sedíte na toaletě v mírném předklonu, střeva se nepřirozeně zmáčknou. A to způsobuje, že z těla nemohou odejít všechny škodlivé toxiny, obzvláště, pokud máte nedostatek vlákniny a trpíte na zácpu. A pokud tyto škodliviny zůstávají v těle dlouho, může to vést až k  rakovině tlustého střeva.

Úbytek energie

Věděli jste, že dlouhé vysedávání na záchodě může zůsobit i únavu? Je to dáno tím, že když se tělo úplně nevyprázdní, není pak schopno přijmout všechny živiny a vitaminy, které mu jsou v potravě dodávány. A nedostatek některých vitaminů může způsobit to, že tělu začne chybět potřebné množství energie.  

Pět minut maximum

Pět minut. Přesně tolik byste měli strávit na toaletě. Pokud tuto dobu protahujete, zvyšujete nápor na svaly, stolice tak tlačí na stěnu konečníku a tkáň stlačuje směrem dolů. A když na záchodě sedítě často a dlouho, zvětšujete si tím hemoroidy a může dojít i k jejich vyhřeznutí.

Riziko inkontinence

Dlouhodobé sezení na záchodě neprospívá příliš ani pánevním svalům u žen. Tyto svaly jsou totiž mnohem více namáhány, než je zdrávo. A po nějaké době mohou ochabnout, což může vést k inkontinenci. Té lze předejít posilováním pánevního dna, o němž jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008