Lidské tělo musí s fastfoodovým jídlem bojovat jako s infekcí

 Zdraví 
11. června 2021 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fastfoodová strava je nebezpečnější, než jsme si dosud mysleli Depositphotos
Imunitní systém může reagovat na dietu rychlého občerstvení stejným způsobem jako na bakteriální infekci.

Díky studii provedené v roce 2018 bychom měli opravdu zvážit, jak škodlivé mohou být pravidelné výlety do fastfoodových řetězců na hamburgery či pizzu.

Nezdravá strava je jako infekce

Ukázalo se, že myši, které byly ve výzkumu krmené ekvivalentem fastfoodové stravy s vysokým obsahem nasycených tuků, cukru a soli po dobu jednoho měsíce bez čerstvého ovoce, zeleniny nebo vlákniny, zvšovaly počet imunitních buněk v krvi, stejně jako kdyby byly zasaženy mikrobiální infekcí.

A co víc, tento stav může trvat dlouho, jak vědci zjistili v nedávném výzkumu. "Nezdravá strava vedla k neočekávanému zvýšení počtu určitých imunitních buněk v krvi myší, zejména granulocytů a monocytů,“ uvedla Anette Christ z univerzity v německém Bonnu.

Jinými slovy, jakmile tělo začne reagovat na fastfoodovou stravu, návrat ke zdravému stravovacímu režimu nemusí stačit k úplnému zrušení změn v těle, což má určité důsledky pro naše celkové zdraví.

U myší to fungovalo tak, že když se po měsíci vrátily ke své pravidelné obilné stravě, zánět sice zmizel, ale genetické přeprogramování po fastfoodové stravě znamenalo, že  budoucnu byly citlivější na jakékoliv další nezdravé jídlo.

"Teprve nedávno bylo zjištěno, že náš imunitní systém má určitou formu paměti,“ řekl jeden z vědců Eicke Latz z univerzity v Bonnu. "Po infekci zůstává obranyschopnost těla v jakémsi poplašném stavu, takže může rychleji reagovat na nový útok.“

Znamená nezdravé jídlo zdravotní problémy?

Tento výzkum naznačuje, že existuje paralela ve vztahu mezi nezdravou stravou a zdravotními problémy, jako je cukrovka typu II, obezita a problémy se srdcem, říkají vědci.

Vědci také identifikovali tzv. senzor rychlého občerstvení uvnitř imunitních buněk, i když zatím úplně nerozumí tomu, jak to funguje. Nicméně je to další varovný signál, že i když se nakonec dokážeme vyrovnat z různými infekcemi a viry, nakonec svoje zdraví ohrožujeme sami špatnou stravou a nedostatkem pohybu, říkají vědci.

"Tato zjištění mají proto důležitý společenský význam,“ uvedl Latz. "Základy zdravé výživy se musí stát mnohem významnější součástí vzdělávání, než je tomu v současnosti.“ Dále čtěte: Co se bude dít s vaším tělem, když budete pít denně osm sklenic vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod