Olivy a olivový olej. Jak je to s kaloriemi i zdravotními benefity

 Zdraví 
09. června 2021 11:18 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdravotní prospěšnost oliv je otázkou Pixabay
Olivy někteří nesnáší a jiní milují. Olivový olej se propaguje jako důležitá potravina pro zdraví. Je ale dobré jíst i olivy? Máme důležité informace.

Olivy patří k typickým produktům z jižních zemí. Zelené se trhají nezralé, černé plně dozrálé. Olivový olej dietologové a odborníci na výživu vychvalují. Má smysl jíst také olivy?

Energie

Olivy jsou logicky také plné tuků. Jde o tuky zdravé. Nenasycené mastné kyseliny potřebujeme a jsou pro lidské tělo prospěšné. Jenže důležitou otázkou je, kolik oliv je rozumné sníst. Sto gramů oliv má asi 163 kcal energie. Plných 15 gramů je tuků. Nasycené mastné kyseliny pak tvoří jen dva gramy. Těch nenasycených je logicky kolem 13 gramů. Celkový potřebný příjem nenasycených tuků denně je asi 50 gramů. Jenže je třeba si uvědomit, že spoustu tuků konzumujeme v různých dalších potravinách. V másle, mléce, tvarohu i mase. Ty zdravé pak v ořeších, avokádu a některých dalších rostlinných produktech. Oněch 163 kcal je ovšem také docela hodně. Představte si, že za celý den byste měli mířit někam mezi 2100 kcal až 2700 kcal. Záleží také na věku a váze i stavu metabolismu.

Sůl

Co je velkým problémem, je ovšem obsah soli. Olivy, obzvlášť olivy zelené a pak také některé druhy sušených a velmi slaných oliv, jsou doslova plné soli. Abyste si udělali představu, stačí říct, že patnáct oliv obsahuje tolik soli, kolik je rozumné za den sníst. Když ale uvážíte, kolik soli přijímáte v dalším jídle, je patrné, že budete mít asi soli spíš nadbytek i tak. Lepší jsou některé druhy černých oliv, které nebývají tak slané. Někteří si také olivy proplachují vodou, aby se zbytečných solí z nálevu zbavili.

Doporučení

Jak tedy s olivami? Jako příležitostná pochoutka proč ne. Pokud byste chtěli olivy konzumovat pravidelně, měli byste omezit jejich množství na maximálně sedm kusů denně. Jestliže jste milovníky oliv, vybírejte si ty méně slané a připravte si zeleninový salát, do kterého pokrájíte olivy a využijete je i k dosolení celého salátu. Jestliže trpíte obezitou nebo nadváhou, měli byste množství konzumovaných oliv redukovat ještě víc. Taktéž osoby, které trpí vysokým krevním tlakem, protože nadbytečná sůl krevní tlak dále zvyšuje. Olivy ostatně nejsou jedinou potravinou, která je sice zdravá, ale ve větším množství škodí. Přečtěte si třeba článek o para ořeších.

Jak poznat kvalitní olivový olej

Abychom se mohli zorientovat mezi velkým množstvím olivových olejů, které náš trh nabízí, potřebujeme znát alespoň základní informace. Jelikož označení nebývá většinou v českém jazyce, uveďme si, co který název znamená:

Olio extravergine di oliva = výběrový panenský olivový olej

Jedná se o olej z prvního tlačení oliv a je tedy ze všech nejzdravější. Jeho obsah kyseliny olejové nesmí přesahovat 1 %. Neprochází žádným fyzickým ani chemickým procesem a má záruku výborných organických kvalit. Jen takový olej smí používat název extravergine.

Olio di oliva vergine = panenský olivový olej

Je získán z oliv pouhým přímým mechanickým nebo fyzickým vytláčením a lisováním, bez využití jiných technologií nebo chemických ředidel. Obsah kyseliny olejové nesmí přesáhnout 2 %.

Olio di oliva = olivový olej

Je získán při druhém a třetím lisování oliv. Zbytky oliv po prvním tlačení (rozemleté na kaši) se smíchají s chemickými ředidly, aby se vytlačil další olej a olivy byly maximálně využity.

Olio di sansa di oliva = olivový olej “bez oliv”

Tento olej se získává z posledního tlačení – z vylisovaných olivových slupek a pecek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008