S nespavostí se potýká mnoho lidí. Problémy způsobuje nejen stres, ale i strava

 Ostatní 
06. června 2021 16:47 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za špatným spaním často stojí špatné jídlo Depositphotos
S nespavostí nebo neplnohodnotným spánkem se potýká řada lidí. Většinou za tím stojí stres, ale mnohdy také špatná strava.

Je to tak, naše stravovací návyky a konzumace konkrétních potravin mohou mít významný dopad na kvalitu našeho spánku, přičemž některé potraviny mají potenciál skutečně narušit náš odpočinek.

Jak důležitá je strava pro správná spánek

Jak vysvětluje dietoložka Brielle Merchant, "vyvážené stravování podporuje regulaci hormonů, z nichž některé ovlivňují, kolik toho skutečně naspíte a jak dobře spíte“. To znamená, že konzumace potravin obsahujících živiny, které podporují spánek - a ve správném množství - je zásadní pro zajištění toho, abyste byli schopni kvalitně spát.

A funguje to samozřejmě i opačně, přičemž váš spánek ovlivňuje výběr jídla. Oba tyto faktory mohou ovlivnit vaši hladinu energie po celý den. Merchant tedy doporučuje "snažit se udržovat konzistentní spánkové a stravovací návyky, aby byly schopny spolupracovat a dodávat tělu energii."

Kdy a kolik jídla byste měli jíst večer?

Čas, ve kterém večer jíme, ovlivňuje náš cirkadiánní rytmus, také známý jako cyklus spánku a bdění. Výsledkem je, že příliš mnoho jídla před spaním může potenciálně ovlivnit vaši spánkovou rutinu, a proto je nejlepší jíst dříve, abyste jídlo stihli strávit. Neexistuje však žádné tvrdé pravidlo, samozřejmě také záleží na tom, kdy chodíte spát.

Jaká jsou nejhorší jídla před spánkem?

Některé přísady nemusí být vždy dobré jíst před spaním kvůli jejich energizující povaze. Merchant varuje zejména před přílišnou konzumací kofeinu, "protože stimuluje mozek a dodává vám energii, takže vás vlastně drží v bdělém stavu."

Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou na naše tělo a mysl působit podobným způsobem. A pak jsou tu potraviny, které narušují spánek jednoduše proto, že jejich trávení trvá déle. Pokud bojujete s nespavostí, zkuste se ve večerních jídlech vyhýbat většímu množství bílkovin a minimalizujte tuky, které je třeba delší dobu rozkládat.

Jaké potraviny vám pomohou dobře se vyspat?

Kiwi například je podle Merchant skvělou spací pomůckou. Potraviny s vysokým obsahem melatoninu jsou také skvělé, protože melatonin je hormon, který pomáhá regulovat váš cirkadiánní rytmus. Doporučuje proto třešně a ořechy, jako jsou vlašské ořechy a mandle, jako dobré zdroje tohoto hormonu.

Mastné ryby, jako je losos a tuňák, jsou také dobrou volbou. Jsou skvělým zdrojem vitaminu D a omega 3 mastných kyselin, "které pomáhají regulovat serotonin, hormon odpovědný za udržování spánku,“ vysvětluje Merchant. Mléko obsahuje také vitamin D a tryptofan, oba spojené s podporou spánku.

Ukázalo se také, že další minerály, jako je hořčík, podporují váš spánkový cyklus a můžete si tedy od nich slibovat hluboký spáneku. Potraviny, jako je špenát, ořechy, losos a banán, mají vysoký obsah minerálů a je skvělé je zahrnovat do stravy co nejčastěji. Dále čtěte: Léto je za dveřmi. Dejte si cukrový detox a do plavek stihnete vypadat výborně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve