Zamezte pocení v oblasti genitálií několika snadnými kroky

 Zdraví 
08. června 2021 11:25 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
V horkém letním počasí pracují potní žlázy mnohem více  Depositphotos
Není žádnou novinkou, že se v horkém letním počasí začínají potit intimní partie i při mírném pohybu. S potem se často pojí i nepříjemný zápach. Nepatřičné to připadá zejména ženám, protože se mohou cítit nepřitažlivé. Dobrou zprávou je, že pocení lze zmírnit. Jak se s ním poprat?

Pocení je přirozený proces, který chrání organismus před přehřátím. Při horkých letních dnech potní žlázy pracují intenzivněji. A to i v okolí pohlavních orgánů, což však není nic neobvyklého. „Pocení v oblasti pochvy není příznakem žádného znepokojujícího zdravotního stavu,“ říká dermatolog Alan Parks.

Samotná pochva se nepotí, protože nemá potní žlázy. Ženy však mají vysokou koncentraci apokrinních potních žláz v kůži stydkých pysků, které obsahují bílkoviny. Bakterie je rozkládají a mohou produkovat výraznější zápach. Věnujte se nyní preventivní péči i kvůli zdravotním důvodům. Nadměrný pot v oblasti genitálií totiž může způsobit svědění a vést ke kvasinkovým infekcím.

Dejte přednost bavlně 

Polyester a další syntetické materiály raději vyhoďte, protože nejsou dostatečně prodyšné. „Nejlepší volbou materiálu spodního prádla pro každodenní používání je jednoznačně bavlna,“ říká gynekoložka Alyssa Dweck. Jde o velmi prodyšnou a absorpční látku, ve které se nebudete zapařovat. V případě, že rády cvičíte, pořiďte si na sport speciální spodní prádlo, které odvádí pot z pokožky. Některé kalhotky dokážou i pohltit nepříjemný zápach.

Vykoupejte se v bylinkách

V horkém letním počasí je potřeba důkladněji dbát na intimní hygienu. Během dne se můžete několikrát osprchovat a ještě si udělat bylinkovou koupel. Připravte si čtyři polévkové lžíce drcené dubové kůry, dvě polévkové lžíce heřmánkových květů a jednu polévkovou lžíci měsíčku lékařského. Bylinky zalijte třemi litry vroucí vody. Nechte vychladnout, odvar sceďte, nalijte do vany nebo lavoru.

Sedněte si do bylinkové směsi na deset až patnáct minut. Sedací koupel pomáhá redukovat kvasinky, které se vlivem potu mohou rychle přemnožit a způsobit zápach. Zbavíte se nepříjemného odéru, svědění a pocení. Bylinkovou koupel můžete praktikovat dle potřeby, ale ne víckrát než jednou až dvakrát denně.

Holte se v oblasti intimních partií pouze částečně

Chloupky v oblasti genitálií mají svoji funkci. Chrání pokožku před třením o těsný oděv, odvádí z pokožky pot a zachycují bakterie, což je na první pohled přínosné. Bakterie, které se smísí s nadměrným množstvím potu, vyvolají zápach.

Zvolte raději zlatou střední cestu. Oholte se pouze částečně, aby vás okolo intimních partií netrápil pot a zápach, ale zároveň si zachováte ochranu před vnějšími vlivy. Dále čtěte: Za svědění konečníku si nemusíte stydět. Častou příčinou bývají zdravotní komplikace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve